Δευτέρα, Φεβρουαρίου 20, 2012

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ ΑΝΘΕΙ Η ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΑΧΑΡΙΣΤΙΑΣ

Α/ ΕΤΣΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ...
  
  1) ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ: Στα 500 π.χ. 80 ετών, στην εξορία από πείνα.
  2) ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ: Στα 489 π.χ. 65 ετών, στην εξορία.
  3) ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ: Στα 468 π.χ. 72 ετών, στην εξορία.
  4) ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ: Στα 461 π.χ. 66 ετών, στην εξορία.
  5) ΑΙΣΧΥΛΟΣ: Στα 456 π.χ. 69 ετών, στην εξορία.
  6) ΠΕΡΙΚΛΗΣ: Στα 429 π.χ. 66 ετών, στη φυλακή.
  7) ΦΕΙΔΙΑΣ: Στα 429 π.χ. 66 ετών, στη φυλακή.
  8) ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΣ: Στα 428 π.χ. 72 ετών, στην εξορία.
  9) ΗΡΟΔΟΤΟΣ: Στα 426 π.χ. 59 ετών, στην εξορία.
10) ΙΚΤΙΝΟΣ: Στα 420 π.χ. στην εξορία.
11) ΣΟΦΟΚΛΗΣ: Στα 406 π.χ. 74 ετών, στην εξορία.
12) ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ: Στα 406 π.χ. 74 ετών, στην εξορία.
13) ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ: Στα 404 π.χ. 48 ετών, στην εξορία.
14) ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Στα 399 π.χ. 71 ετών, ήπιε κώνειο.
15) ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ: Στα 396 π.χ. 64 ετών, στην εξορία.
16) ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ: Στα 385 π.χ. 61 ετών, στην εξορία.
17) ΠΛΑΤΩΝ: Στα 374 π.χ. 80 ετών, στην εξορία.
18) ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ: Στα 388 π.χ. 99 ετών, στην εξορία.
19) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ: Στα 322 π.χ. 62 ετών, δηλητηριάστηκε.
20) ΞΕΝΟΦΩΝ:Πέθανε  στην εξορία.
_________________________________________________
Β/ ΕΤΣΙ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠ΄ ΤΗ ΖΩΗ ΕΠΩΝΥΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ,  ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
1)      ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: Δολοφονήθηκε από τους κοτσαμπάσηδες, που αντιδρούσαν στο αναγεννητικό έργο του για την πατρίδα.
2)      ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΑΪΡΗΣ: Αφορίστηκε από τη σκοταδιστική Εκκλησία και εξοντώθηκε από το μισαλλόδοξο κράτος.
3)       ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Πέθανε αφορισμένος και κοινωνικά απομονωμένος από μια θρησκόληπτη κοινωνία
4)      ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ: Πέθανε μέσα στην γενική κατακραυγή από ένα λαό που δεν μπορούσε να εκτιμήσει το μεταρρυθμιστικό του έργο.
5)      ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΪΔΗΣ:  Η Εκκλησία τον πολέμησε  όσο λίγους διανοούμενους, ενώ το πνευματικό κατεστημένο τον θεωρούσε  βόμβα στα σαθρά του θεμέλια , γι΄ αυτό φρόντισε να τον κρατήσει μακριά από το πανεπιστήμιο.
6)       ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Υπέστη τα πάνδεινα: συκοφαντήθηκε, εδιώχθη ως κακοποιός, αναθεματίστηκε από την Εκκλησία , δέχθηκε δολοφονικές επιθέσεις από στρατιωτικούς και πολιτικούς αντιπάλους , εξορίστηκε.
7)      ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ: Υπήρξε το πιο επώνυμο θύμα του Διχασμού. Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από φανατικούς που ισχυρίζονταν ότι ήταν  φιλελεύθεροι και δημοκρατικοί.
8)      ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ: Η ασφυξία της πολιτικής, κοινωνικής και πνευματικής ζωής και η καταθλιπτική δημοσιοϋπαλληλική του εργασία τον οδήγησαν στην αυτοχειρία.
9)      ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΚΟΥΤΡΗΣ: Κατασυκοφαντήθηκε από τον  αντιδραστικό πολιτικό και πνευματικό του περίγυρο, επειδή τόλμησε να μεταφράσει και να σχολιάσει επιστημονικά το πλατωνικό «Συμπόσιον». Ο ευαίσθητος ψυχισμός του δεν άντεξε να σηκώσει το βάρος της ενορχηστρωμένης κακοήθειας των πανηλίθιων κατηγόρων του , γεγονός  που τον οδήγησε στην αυτοκτονία.
10)  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ: Σπουδαίος διανοούμενος και παιδαγωγός. Εξορίστηκε για τις ιδέες του από τον Κονδύλη και τον μεταξά.
11)  ΜΙΛΤΟΣ  ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ:Από τους εισηγητές της προοδευτικής   παιδαγωγικής στην Ελλάδα. Η πατρίς ευγνωμονούσα, τον ...απέλυσε επί Ιωάννη Μεταξά.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Ο "πατέρας" της πρώτης ελληνικής δημοκρατίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Πέθανε ευρισκόμενος σε κατ΄οίκον περιορισμό από τη δικτατορία  Μεταξά.
12) ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ:Κόκκινο πανί έως σήμερα  για την Εκκλησία και τους συντηρητικούς  πνευματικούς κύκλους. Το έργο του "Ο τελευταίος πειρασμός" έφθασε στα πρόθυρα του αφορισμού  από την ελλαδική Εκκλησία , ενώ μπήκε και στον κατάλογο των απαγορευμένων βιβλίων της Καθολικής Εκκλησίας. Λυσσώδης υπήρξε η πολεμική γνωστών αντιδραστικών λογοτεχνών κατά της υποψηφιότητάς του γαι το Νόμπελ της Λογοτεχνίας.
13.ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ,ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ, ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ, ΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΜΑΡΙΟΣ ΧΑΚΚΑΣ, ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΓΕΡΗΣ, ΠΑΝΟΣ ΘΑΣΙΤΗΣ,  και πάμπολλοι άλλοι λογοτέχνες: πλήρωσαν με πολύχρονες φυλακίσεις και εξορίες τις αριστερές τους ιδέες.
14. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΑΣ: Η μετριοκρατία  τούς έδιωξε από την πατρίδα, μη ανεχόμενη το ταλέντο τους. Πέθαναν δοξασμένοι στο εξωτερικό , σε μια ιδιότυπη αυτοεξορία, όπως έγινε και με χιλιάδες Έλληνες, που αν ζούσαν εδώ,  θα είχαν συνθλιβεί από τους ατάλαντους και τους χολερικούς. 
15. ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ: Πέθανε στην αυτοαπομόνωση μεσα στα πέτρινα χρόνια της Χούντας, έχοντας καταγγείλει το δικτατορικό καθεστώς και προφητεύσει την εθνική τραγωδία της Κύπρου.  
    

Δεν υπάρχουν σχόλια: