Τρίτη, Δεκεμβρίου 20, 2011

ΣΤΕΡΝΗ ΜΑΣ ΓΝΩΣΗ , ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΩΤΑ... (2)

 ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ (46-120)  ΗΘΙΚΑ
ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΜΗ ΔΕΙΝ ΔΑΝΕΙΖΕΣΘΑΙ
 [ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΣΤΕ]

Ένα αρχαίο  κείμενο εξαιρετικής σημασίας
για τους ανθρώπους της εποχής μας, που από
τη λαχτάρα του πλουτισμού και της ευζωίας
υποθηκεύουν τη ζωή τους στους "νόμιμους"
και τους "παράνομους"  ληστάρχους, που
τρομοκρατούν και διαφεντεύουν τους λαούς
του κόσμου στο όνομα της "ελευθερίας των 
χρηματοπιστωτικών συναλλαγών".
Η χώρα μας ζει σήμερα ένα μεγάλο υπαρξιακό δράμα
λόγω της αδυναμίας μας να τιθασσεύσουμε το αδηφάγο
τέρας της απληστίας, το οποίο εξέθρεψαν  με απαράμιλλη
μαεστρία οι μεγάλοι "μάγοι" της αλλοτρίωσης , δηλαδή
οι τοκογλυφικές τράπεζες και τα τσιράκια τους οι πολιτικοί.
Nicolae Grigorescu , " Ο τοκογλύφος".
*
2. Γιατί "γλείφεις" τον τραπεζίτη ή τον μεσολαβητή; Δανείσου από το δικό σου τραπέζι. Διαθέτεις και  ποτήρια και πιάτα  και πιατέλες.Η όμορφη Αυλίδα ή η Τένεδος θα κοσμήσουν το τραπέζι σου με κεραμικά σκεύη καθαρότερα  απ΄τα ασημένια.
Τα σκεύη αυτά δε βρομούν από υπέρογκους κι ασήκωτους τόκους, που σαν τη σκουριά ροκανίζουν, μέρα με τη μέρα, τη δική σου πολυτέλεια ούτε θα σου θυμίζουν την πρώτη του μήνα και τη νέα σελήνη, που, ενώ είναι η πιο ιερή ανάμεσα στις μέρες του μήνα, οι δανειστές την κάνουν να φαντάζει αποφράδα και μισητή. Όσους προτιμούν να βάζουν υποθήκη την περιουσία τους, αντί να  πουλούν τα υπάρχοντά τους, ούτε ο( προστάτης της περιουσίας) Θεός Κτήσιος δεν μπορεί να τους γλιτώσει, γιατί ντρέπονται να παίρνουν λεφτά  , αλλά δεν ντρέπονται να πληρώνουν τόκο για όσα τους ανήκουν.
Ο ίδιος ο Περικλής παράγγειλε και έφτιαξαν τον καλλωπισμό  του αγάλματος της θεάς (Αθηνάς)- αποτελούμενο από σαράντα τάλαντα (=περ. 40 τόνους) καθαρό χρυσάφι-, με τρόπο που να 
καθίσταται εφικτή η αφαίρεσή του, σε περίπτωση που , όπως είπε, χρειάζονταν το χρυσάφι για να κάνουν πόλεμο, και να μπορούν έπειτα να επιστρέψουν (στη Θεά)τόσα  όσα ακριβώς πήρανε.
Γι' αυτό λοιπόν κι εμείς, όταν  η δύσκολη ώρα σφίγγει τον κλοιό της γύρω μας,ας μη δεχτούμε ως προστάτη μας τον δανειστή, δηλαδή τον εχθρό μας. Αφαιρώντας καθετί περιττό  από το τραπέζι,το κρεβάτι , τα οχήματα , γενικότερα, τον τρόπο ζωής μας, ας προστατεύσουμε την προσωπική μας ελευθερία , για να το ξανααποκτήσουμε , όταν θα έρθουν  καλύτερες μέρες.  

[Συνεχίζεται...]

[Μετάφραση: Gerontakos

Δεν υπάρχουν σχόλια: