Κυριακή, Οκτωβρίου 30, 2011

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ

«Τα  Μονοπάτια της δόξας»  (ελληνικός  τίτλος: « Σταυροί στο μέτωπο» ) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ είναι μία τις  πιο  δυνατές αντιπολεμικές ταινίες που έγιναν  ποτέ. Με βασικό πρωταγωνιστή ένα συγκλονιστικό Κερκ Ντάγκλας, που υποδύεται τον ιδεαλιστή γάλλο  συνταγματάρχη Νταξ , ο σκηνοθέτης  δείχνει τον αριβισμό και  την απανθρωπιά που διέπουν  τη σκέψη  των ανώτερων στρατιωτικών και  προκαλούν εκατόμβες αχρείαστων θυμάτων στο όνομα της Πατρίδας.
Αδίστακτοι  γαλονάδες εγκλωβίζουν συνειδητά σε μία παγίδα θανάτου εκατοντάδες  στρατιώτες τους , στην προσπάθεια να καταλάβουν ένα απόρθητο  φρούριο, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.Βλέποντας το σχέδιό τους να  ματαιώνεται μπροστά στις υπέρτερες δυνάμεις του εχθρού, περνούν από  μια παρωδία δίκης τρεις αθώους στρατιώτες και τους καταδικάζουν σε θάνατο  με την ψεύτικη κατηγορία της δειλίας.
Παρά την παράτολμη υπεράσπιση των  άτυχων στρατιωτών από τον ανθρωπιστή  Νταξ, η εκτέλεση γίνεται με όλους τους επίσημους στρατιωτικούς τύπους και  συνταγματάρχης παίρνει τη διαταγή να επιστρέψει με τους άντρες του αμέσως στο σφαγείο του μετώπου.
Οι θαυμάσιες ερμηνείες  όλων των ηθοποιών, και η  υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία που αναδεικνύει τις εφιαλτικές συνθήκες ζωής στα χαρακώματα της πρώτης γραμμής  φωτίζουν με  ενάργεια  τη  λειτουργία  της κρεατομηχανής που λέγεται ‘στρατός΄ ,  αποκαλύπτουν   την απανθρωποποίηση  των ατόμων που υπηρετούν στους κόλπους του  και  ιδιαίτερα των αξιωματικών που βρίσκονται στα επιτελικά γραφεία' τέλος,  καταδεικνύουν τον παραλογισμό του πολέμου ως μέσου  επίλυσης των διαφορών ανάμεσα στους ανθρώπους.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

ΚΙΟΥΜΠΡΙΚ σε ολο το μεγαλειο του!!!

Επιστροφή στην Άνοιξη με κακό καιρό: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ για Παρασκευή και Σάββατο

      emy.gr Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) https://www.boatfishing.gr/wp-content/uploads/2018/09/ektakto-deltio-thyellodon-an...