Τρίτη, Αυγούστου 02, 2011

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

20/07/2011
[http://eagainst.com/articles/historic-photos/]
(Μετάφραση: gerontakos)
  • "Η Ιστορία είναι λίγο πιο  διαφορετική  από μια εικόνα των  ανθρώπινων εγκλημάτων  και κακοτυχιών." (Βολταίρος)
  • "Η Ιστορία μάς μαθαίνει ότι  ποτέ δεν μαθαίνουμε κάτι  από την Ιστορία." (Έγελος) 
  • "Αν τελικά μάς διδάσκει κάτι η Ιστορία, αυτό είναι ότι δεν υπάρχουν μαθήματα Ιστορίας." (Λουσιέν Φαμπρ)
  • "Αν η ιστορία διδάσκει κάθε μάθημα σε όλα, είναι ότι υπάρχει δεν είναι ιστορικά μαθήματα." (Lucien Febvre.) 
  • "Είναι αδύνατο να καταλάβουμε τι υπήρξε  ανθρώπινη ιστορία ή τι βρίσκεται έξω  από την κατηγορία του φαντασιακού."(Κορνήλιος Καστοριάδης)

(Φωτογραφία: Timothy H. O' Sullivan). Η μάχη του Γκέτισμπεργκ ( 1863), μία από τις πιο θανατηφόρες συγκρούσεις του αμερικανικού Εμφύλιου Πολέμου.
*

Γαλλία - Εκτελεσμένοι  κομουνάροι   σε φέρετρα (1871). Οι κάρτες με τους αριθμούς πάνω στο σώμα τους  πιστεύεται ότι ήταν μια μορφή εκφοβισμού των  εξεγερμένων, των υποστηρικτών ή των φίλων τους, όπως  ακριβώς γινόταν με τις κρεμάλες   στις πλατείες και τις δημόσιες εκτελέσεις. (Φωτογραφία : Andre-Adolphe Eugene Disderi.)
*

Πτώματα στο πεζοδρόμιο, κάτω από την επιχείρηση Triangle Shirtwaist Factory, μετά τη θανατηφόρα πυρκαγιά στις 25 Μαρτίου 1911, στην Νέα Υόρκη. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο τραγικά ατυχήματα εργασίας στις ΗΠΑ, που στοίχισε τη ζωή σε 146 εργαζομένους , κυρίως γυναίκες. Μερικοί από αυτούς κάηκαν, άλλοι πήδηξαν από  πολύ μεγάλο ύψος, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν. Οι εργαζόμενοι αυτοί είχαν παγιδευτεί στο κτίριο, διότι η Διεύθυνση  είχε κλειδώσει όλες τις εξόδους. (Φωτογραφικό αρχείο της Ένωσης Εργαζομένων Ένδυμα »Διεθνές Κυρίες.) Στις πλατείες και τις δημόσιες (Φωτογραφικά αρχεία της Διεθνούς Ένωσης Γυναικών "Garment Workers")
*

Ένα ρατσιστικό λιντσάρισμα. Τρεις έγχρωμοι συνελήφθησαν για ληστεία και βιασμό, αλλά ένα εξαγριωμένο πλήθος περίπου 10.000 ατόμων  έσπασαν την πόρτα της φυλακής και κρέμασαν τους  Thomas Shipp και Abram Smith σε ένα δέντρο. Ο  τρίτος συλληφθείς διασώθηκε από έναν ξένο. Επρόκειτο για ένα τυπικό παράδειγμα της ρατσιστικής βίας και του εθελοντισμού  της εποχής εκείνης, όπου η ενοχή  παρέμεινε αμφίβολη ... (Φωτογραφία: Lawrence Beitler, 1930). 

*


Η καταστροφή του Γκέτο της Βαρσοβίας από τους Ναζί. Το Γκέτο δημιουργήθηκε το 1940. 440.000 Εβραίοι, Ρομά και άλλες μειονότητες ήταν αναγκασμένοι να ζουν σε αυτόν τον τομέα, η οποία περιβαλλόταν από ένα μεγάλο τείχος, σχεδόν το 40% του πληθυσμού της Βαρσοβίας. Περισσότεροι από 100.000 πέθαναν από ασθένειες, πείνα ή σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές του ναζιστικού δυνάμεις ...
*


Ο Τζέσε Όουενς κερδίζει 4 χρυσά μετάλλια του 1936, στους Ολυμπιακούς Αγώνες   που διοργάνωσαν οι Ναζί στο Βερολίνο. Ο Χίτλερ και η παρέα του αρνήθηκαν  να σφίξουν το χέρι των νικητών στο βάθρο.
*

Στρατόπεδο συγκέντρωσης  Bergen-Belsen 1945: Μαζικός τάφος πεθαμέων Εβραίων. (Φωτογραφία: George Rodger)
*

Η πρωτότυπη εικόνα με τη σοβιετική σημαία στο Ράιχσταγκ λήφθηκε από τον Yevgeny Khaldei, στις 2 Μαΐου 1945. Όχι μόνο είναι μία  από τις  πιο δημοφιλείς ιστορικές  εικόνες, αλλά έχει επίσης τη δική της  ευτράπελη ιστορία. Το σταλινικό καθεστώς διέταξε ορισμένες τροποποιήσεις στην εικόνα: 1) την πρόσθεση πυκνού καπνού στον ουρανό για εφέ  και 2) την απομάκρυνση του δεύτερου ρολογιού από το δεξί χέρι του στρατιώτη, προκειμένου να μειωθεί η πεποίθηση ότι πολλοί σοβιετικοί στρατιώτες είχαν τάσεις ληστείας.
*

Λίγα δευτερόλεπτα πριν από τη δολοφονία του Ιάπωνα σοσιαλιστή Inejiro Asanuma από ένα δεξιό φοιτητή. Η φωτογραφία τιμήθηκε με το βραβείο  Pulitzer
*.

Η Σφαγή του Sharpevilleστη Νότια Αφρική, το 1960 . Ένα τεράστιο ειρηνικό πλήθος είχε συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στην απάνθρωπη πολιτική του απαρτχάιντ, το οποίο απαιτούσε συγκεκριμένα έγγραφα για έγχρωμους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες. Η αστυνομία απάντησε με αληθινά πυρά.. 69 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 180 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και παιδιά (10 νεκροί και 19 τραυματίες).
*
The East German soldier, Conrad Schumann, escaping East Berlin. The city was divided by barb-wire just before the erection of the Berlin Wall on August 15, 1961. The photo was taken by Peter Leibing and quickly became a symbol of the Cold War

Ο Ανατολικογερμανός στρατιώτης Κόνραντ Σούμαν τη στιγμή που διαφεύγει από το Ανατολικό Βερολίνο. Η πόλη ήταν χωρισμένη με  αγκαθωτό σύρμα, πριν από την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου, στις 15 Αυγούστου 1961. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Peter Leibing και γρήγορα έγινε σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου.

*


Βιετνάμ 1966: Αμερικανικό τεθωρακισμένο σέρνει το πτώμα ενός νεκρού Βιετκόγκ...
*

Χιλή - 11/09/1973 . Η τελευταίες στιγμές του Σαλβαδόρ Αλιέντε , λίγα δευτερόλεπτα πριν δολοφονηθεί, (Φωτογραφία από τον Luis Orlando Lagos Vazquez.). Η δολοφονία του σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε ήταν αποτέλεσμα του  στρατιωτικού πραξικοπήματος,  που οδήγησε στη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοτσέτ και  υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ.
*

Η σφαγή της 4ης Μαΐου (1970). Κατά τη διάρκεια μιας φοιτητικής διαμαρτυρίας στο Πανεπιστήμιο του Kent, Οχάιο, κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ από τον Νίξον, στρατιώτες άνοιξαν πυρ για 13 δευτερόλεπτα, σκοτώνοντας 4 φοιτητές  και τραυματίζοντας 9 άλλους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω κινητοποιήσεις των φοιτητών4.000.000 οργανωμένες αποχές και αποκαλύψεις για  το βρόμικο ρόλο των ΗΠΑ  σ΄εκείνον. Κάθε χρόνο, συμμετέχει στην επέτειο αυτού του γεγονότος.
(Φωτογραφία: John Filo).
*

Η πρώτη μαζική  πορεία στην Αγγλία υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού. Πρώτη εμφάνιση του συμβόλου της ειρήνης. Η πορεία είχε απόσταση  52 μιλίων (από την πλατεία  Trafalgar  του Λονδίνου μέχρι την πυρηνική βάση του  Aldermaston . Η πορεία διήρκεσε  για 4 ημέρες και συμμετείχαν σ΄αυτήν χιλιάδες άνθρωποι.
*

(Josef Koudelka)Πράγα  1968: ένας διαδηλωτής σκαρφαλώνει σε ένα άρμα του Σοβιετικού στρατού. Βάσει του Συμφώνου της Βαρσοβίας , οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στην Τσεχοσλοβακία.
*

Ελλάδα, Νοέμβριος 1973: φοιτητές καταλαμβάνουν την Πολυτεχνικής Σχολή, απαιτώντας τον τερματισμό της δικτατορίας των συνταγματαρχών (που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ). ελεύθερες εκλογές και παλινόρθωση της δημοκρατίας. Το καθεστώς απάντησε με πραγματικά πυρά  , σκοτώνοντας 30 διαδηλωτές.
*

Ελλάδα , Νοέμβριος του 1973: ένα τανκ έξω από την πύλη της Πολυτεχνικής Σχολής, έτοιμο να επιτεθεί στους καταληψίες φοιτητές.
*

Jeff Widener) Ο άνθρωπος και  το τανκ , στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, στις 06.05.1989. Η διάσημη φωτογραφία του άοπλου φοιτητή μπροστά από τα θωρακισμένα του κινεζικού σρατού, κατά τη διάρκεια των μαζικών  διαμαρτυριών  κατά του κινεζικού καθεστώτος. Ο φοιτητής  πέτυχε να αποτρέψει για λίγο την προέλαση   μέχρι τη στιγμή όπου μια ομάδα ανθρώπων τον απομάκρυναν. Η ταυτότητά του παρέμεινε άγνωστη. Άλλοι λένε ότι εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια των προσεχών ημερών, άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι ακόμα ζωντανός ....
*

Ελλάδα 2008. Ένας αστυνομικός απειλεί με όπλο διαδηλωτές κατά την εξέγερση του Δεκεμβρίου.Greece 2008.
Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό στα Εξάρχεια πυροδότησε ταραχές σε όλη τη χώρα . Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Κώστα Τσιρώνη που  εργαζόταν  για την ελληνική δεξιά «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ». Τσιρώνης απολύθηκε από τη δουλειά του , όταν η φωτογραφία του κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο.
*

Αντιδρώντας στις Ισραηλινές επιδρομές εναντίον τον Παλαιστινίων, το Δεκέμβριο του 2008, πολλοί Εβραίοι διαδήλωσαν ανοιχτά σε ολόκληρη την Ευρώπη την αποδοκιμασία τους για την εξωτερική πολιτική του Ισραήλ. 
*

 Γαλλία 2010: δημόσια διαμαρτυρία ενός νεαρού ζευγαριού μπροστά από πάνοπλους αστυνομικούς. Η Ιστορία συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη να κάνουν ένα βήμα μπροστά»

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Τι να κάνουμε anoixtoparathyro.gr 19 Απριλίου 2024 Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη ...