Τρίτη, Ιουλίου 05, 2011

ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΞΥΠΝΑΝΕ..




Αυστρία: Σκληρή κριτική
κατά των αμερικάνικων 
οίκων αξιολόγησης
Από τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Έβαλντ Νοβότνι.

Δριμύτατη κριτική κατά των οίκων αξιολόγησης των Ηνωμένων Πολιτειών, άσκησε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή νέα αξιολόγηση από τη «Standard and Poors» για την Ελλάδα, ο κ. Νοβότνι επισήμανε πως αυτοί οι οίκοι είναι πολύ αυστηρότεροι και επιθετικότεροι κατά τις αξιολογήσεις τους στο πλαίσιο της κρίσης στο χώρο του Ευρώ, από ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις στη Νότια Αμερική, κάτι, που, όπως ο ίδιος σημείωσε, «μας βάζει σε σκέψεις».

Ο διοικητής της ΑΚΤ έκανε λόγο για πολύ δύσκολη συζήτηση με του οίκους αξιολόγησης, διότι, όπως παρατήρησε, αυτοί αξιολογούν ακόμη και εν μέρει παραιτήσεις ως απώλεια.

Ο κ. Νοβότνι θεωρεί πως γενικότερα πρόκειται για μια παράδοξη κατάσταση, καθώς οι ίδιες τράπεζες είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στη διάσωση της Ελλάδας, διότι το συμφέρον τους βρίσκεται στη σταθερότητα της χώρας.

Η έντονη αυτή αντίδραση του διοικητή της ΑΚΤ Εβαλντ Νοβότνι, στη νέα επίθεση κατά της Ελλάδας από τον αμερικάνικο οίκο αξιολόγησης, έρχεται να συμπληρώσει πρόσφατο κεντρικό άρθρο στην αυστριακή επίσημη εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ» (ΣΣ εκδότης η Αυστριακή Δημοκρατία) στο οποίο οι οίκοι αξιολόγησης αποκαλούνταν, ούτε λίγο ούτε πολύ, «οίκοι αρουραίων».

Χαρακτηρίζοντας «θράσος» την τότε, νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από την Standard and Poors, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Ράινχαρντ Γκέβαιλ, τόνιζε συμπερασματικά στο άρθρο πως οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ξεπέσει σε «οίκους αρουραίων», των οποίων ο λόγος δεν έχει την παραμικρή αξία.

Αναφερόμενος σε εκείνη την υποβάθμιση «και μάλιστα πριν από μια Σύνοδο των κοινοτικών υπουργών Οικονομικών με θέμα την Ελλάδα», ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας είχε καταγγείλει την αμερικάνικη εταιρεία για «θράσος», καθώς όπως σημείωνε, υποβαθμίζει τη δανειοληπτική ικανότητα της Ελλάδας χαμηλότερα από εκείνη της Γρενάδας, όπου (χωρίς ο ίδιος, όπως σημειώνει, να θέλει να θίξει το νησιωτικό κράτος ανάμεσα σε Ατλαντικό και Καραϊβική) το 32 ο/ο των 108.000 κατοίκων της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στο πλήρες δριμύτατης κριτικής άρθρο του, ο κ. Γκέβαιλ αναφερόταν αναλυτικά στο «ποιόν» γενικότερα των «οίκων αξιολόγησης» όσο και ειδικότερα του συγκεκριμένου οίκου, που, όπως σημείωνε, ιδρύθηκε το 1997, ανήκει στον αμερικάνικο ιδιωτικό όμιλο Μέσων Ενημέρωσης Mc Graw-Hill, που με τον ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί έναν υπέρογκο δυτικοαμερικάνικο εκδοτικό οίκο ειδικών εντύπων με ιδιοκτήτες παραδοσιακά ονόματα Αμερικανών μεγαλοεπενδυτών, ονόματα που αναφέρονται με «ευλάβεια» στη Γουόλ Στριτ.

Ο αρχισυντάκτης της «Βίνερ Τσάιτουνγκ» κατήγγειλε στη συνέχεια ότι αυτός ο ιδιωτικός «οίκος» (αξιολόγησης), χωρίς να έχει την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση, έχει αναλάβει το ρόλο «παγκόσμιας οικονομικής αστυνομίας», πράγμα που γινόταν δεκτό επί χρόνια και που η ζημιά που προκαλούσε βρισκόταν εντός ορίων, όμως τώρα, οι ποικίλως επενδύουσες αμερικάνικες εταιρείες επιτίθενται κατά μέτωπο, μέσω αυτού του οίκου τους αξιολόγησης, εναντίον της Ευρωζώνης.

«Το ότι η Ελλάδα περνά δύσκολες ώρες είναι πασίγνωστο όπως επίσης και το ότι οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες για να το αντιμετωπίσουν, όμως στον ιδιωτικό οίκο Standard and Poors, αυτό είναι αδιάφορο», έγραφε ο κ. Γκέβαιλ, για να συμπληρώσει κατηγορηματικά πως, «εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση σέβεται κάπως τον εαυτό της τότε θα πρέπει να απαντήσει πως ό, τι και να λέει η Standard and Poors, αυτό αφήνει αδιάφορη την Ευρώπη».

Καθώς, όπως ο ίδιος πρόσθετε, ένας δυτικοαμερικάνικος εκδοτικός οίκος δεν μπορεί να καθορίζει το τί είναι καλό και σωστό για την Ευρώπη και ως εκ τούτου όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει αυτή τη στιγμή να απορρίψουν άμεσα τις αξιολογήσεις τέτοιων εταιρειών και να το διαλαλήσουν δυνατά, «διότι οι οίκοι αξιολόγησης κατάντησαν οίκοι αρουραίων και ο λόγος τους δεν έχει την παραμικρή αξία».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...