Σάββατο, Ιουνίου 18, 2011

ΕΝΑ ΦΙΛΟΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΚΤΗΝΟΣ

 
 Μπογκντάν Φίλωφ
(1883-1945)
 Βούλγαρος αρχαιολόγος, ιστορικός 
και πολιτικός. Ως πρωθυπουργός της Βουλγαρίας
υπέγραψε (3 Μαρτίου 1941)  στη Βιέννη το τριμερές σύμφωνο του Βερολίνου ( 27/9/1940), που καθιστούσε τη Βουλγαρία  7ο μέλος του Άξονος. Ο σκοτεινός αυτός άνθρωπος  πρωτοστάτησε στις  διώξεις κατά των Εβραίων και θεωρείται υπεύθυνος για τη εξόντωση χιλιάδων απ΄αυτούς.
Συνελήφθη από τους κομουνιστές και εκτελέστηκε,
αμέσως μετά τη λήξη του Παγκόσμιου Πολέμου.
Το  Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο τίμησε τον
απηνή διώκτη και επιβήτορα του ελληνισμού ,
αναγορεύοντάς τον ...  Επίτιμο Διδάκτορα,
σε μία πανηγυρική τελετή , στις 20/10/1943.
Θα ήταν ευχής έργο αν κάποιος/α φίλος/η
κατόρθωνε να διαβάσει 
και να δημοσιεύσει τα πρακτικά 
της επαίσχυντης εκείνης αναγόρευσης
και να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα 
των ακαδημαϊκών ανδρών που μετείχαν 
στην κατάπτυστη εκείνη  τελετή.


 ΣΥΝΤΟΜΗ  ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Η ιστορία των Εβραίων στη Βουλγαρία χρονολογείται  ήδη από τον 2ο αιώνα μ.Χ.. Από τότε, οι Εβραίοι είχαν μια συνεχή παρουσία στα βουλγαρικά εδάφη και έχουν παίξει πολλές φορές σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Βουλγαρίας από τους αρχαίους χρόνους μέσω του Μεσαίωνα μέχρι σήμερα.

Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για την ύπαρξη  εβραϊκών κοινοτήτων στην περιοχή της σημερινής Βουλγαρίας ανάγεται στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ. Μια λατινική επιγραφή που βρέθηκε στο Ulpia Oescus (Gigen , επαρχία του Πλέβεν)  μαρτυρεί την παρουσία ενός εβραϊκού πληθυσμού της πόλης. Ένα διάταγμα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Θεοδόσιου Α ',  το  379,  σχετικά με το διωγμό των Εβραίων και την καταστροφή των συναγωγών στην Ιλλυρία και τη Θράκη είναι επίσης μια απόδειξη της ύπαρξης εβραϊκών οικισμών στη Βουλγαρία.

Μετά την ίδρυση της πρώτης βουλγαρικής αυτοκρατορίας και την αναγνώρισή της, το 681 , πολλοί  Εβραίοι  διώκονται από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και εγκαθίστανται  στη Βουλγαρία. Έκτοτε η παρουσία των Εβραίων είναι αδιάλειπτη. Πολλές μαρτυρίες αναφέρονται είτε σε εβραίους που αλλαξοπίστησαν είτε σε εβραίους που  θανατώθηκαν  από τον όχλο και τις επίσημες αρχές.
Τον 14ο-15ο αιώνα η Βουλγαρία  δέχεται ένα μεγάλο κύμα  διωγμένων Εβραίων Ashkenazim από την Ουγγαρία (1376) και από άλλα μέρη της Ευρώπης.

Μέχρι τη στιγμή που η Οθωμανοί κατέλαβαν τη βουλγαρική αυτοκρατορία, υπήρχαν αρκετά μεγάλη εβραϊκές κοινότητες  στη Βουλγαρία [Βιντίν ,  Νικόπολη, Σιλίστρα , Πλέβεν , Σόφια , Γιάμπολ , Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) και Στάρα Ζαγκόρα ]. Το 1470 έρχεται ένα ακόμα κύμα εξόριστων  Ashkenazim από τη Βαυαρία .
Τα πρώτα κύματα των Σεφαραδιτών ΙσπανοΕβραίων ήρθαν  από διάφορους χώρους (μέσω Θεσσαλονίκης, Μακεδονίας ,  Ιταλίας, Βοσνίας), μετά το 1494, με τους πρόσφυγες  να εγκαθίστανται στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της τουρκοκρατούμενης Βουλγαρίας.
Όταν η Βουλγαρία απελευθερώθηκε από την οθωμανική κυριαρχία, μετά το Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-78, έγιναν λεηλασίες  περιουσιών που ανήκαν σε Εβραίους που  υποστήριζαν τους  Οθωμανούς, αλλά γενικώς οι Εβραίοι στη Βουλγαρία εξασφάλισαν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους Βουλγάρους μέσω της συνθήκης του Βερολίνου .
Εβραίοι εντάχθηκαν στο βουλγαρικό στρατό και συμμετείχαν στον Σερβο-βουλγαρικό πόλεμο, το 1885. Η Συνθήκη του Νεϊγύ , μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τόνισε ιδιαίτερα  την ισότητα τους μαζί με τους υπόλοιπους Βουλγάρους. Παρ΄όλα αυτά,  το 1923 η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Τσάνκοφ ψήφισε τον  πρώτο  αντισημιτικό νόμο και το  1936 ιδρύθηκε  η σκληροπυρηνική εθνικιστική και αντισημιτική οργάνωση Ratnik .
Πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο , το ποσοστό των Εβραίων μειωνόταν σταθερά, σε σύγκριση με εκείνη των άλλων εθνοτικών ομάδων, ωστόσο εξακολουθούσε να μεγαλώνει σε αριθμό. Το 1920 οι 16.000 Εβραίοι αποτελούσαν το  0,9% του συνόλου των πολιτών της Βουλγαρίας, ενώ  το 1934 καταγράφονται  48.565  Εβραίοι (ή 0,8%), με περισσότερους από τους μισούς να ζουν στη Σόφια. Η Λαντίνο ήταν η κυρίαρχη γλώσσα των  περισσότερων εβραϊκών κοινοτήτων, αλλά οι νέοι προτιμούσαν τη  βουλγαρική γλώσσα .Το σιωνιστικό κίνημα ήταν απόλυτα κυρίαρχο μεταξύ του τοπικού πληθυσμού.

Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, το βουλγαρικό κοινοβούλιο του τσάρου Βόριδος ΙΙΙ  θέσπισε , το 1941, τον κατάπτυστο Νόμο για την Προστασία του Έθνους , που εισήγαγε πολυάριθμους  νομικούς  περιορισμούς για  τους Εβραίους της Βουλγαρίας. Συγκεκριμένα, ο νόμος απέκλειε τους  Εβραίους από  ψηφοφορίες, από κυβερνητικές θέσεις και από το στρατό, απαγόρευε να παντρεύονται με  εθνοτικούς Βούλγαρους, να  χρησιμοποιούν βουλγαρικά ονόματα και να  κατέχουν αγροτική γη, ενώ καθόριζε ποσοστώσεις, που περιόριζαν τον αριθμό των Εβραίων στα βουλγαρικά πανεπιστήμια.
Στη συνέχεια , οι Βουλγαρικές αρχές απέλασαν έναν μεγάλο αριθμό Εβραίων- μη Βούλγαρων πολιτών -στις περιοχές της κατεχόμενης ελληνικής Μακεδονίας και της Θράκης, κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι  Βουλγαρικές αρχές έκριναν ότι δεν τους αφορούσε η τύχη των Εβραίων που είχαν καταφύγει στη Βουλγαρία . Περίπου 14.000 Εβραίοι από τη  Βουλγαρία , τη  Μακεδονία και τη Θράκη, συνελήφθησαν από τις βουλγαρικές αρχές και,  μέσω  Βουλγαρίας,  μεταφέρθηκαν σε ζώνες  γερμανικού ελέγχου , απ΄όπου απεστάλησαν  στην Τρεμπλίνκα για εξόντωση.
Μετά τον πόλεμο και την εγκαθίδρυση κομμουνιστικού καθεστώτος, το μεγαλύτερο μέρος του εβραϊκού πληθυσμού εγκαταστάθηκε στο αρτισύστατο κράτος του  Ισραήλ. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ισραηλινής κυβέρνησης, 43.961 Εβραίοι  από τη Βουλγαρία έχουν μεταναστεύσει στο Ισραήλ στο διάστημα  1948 - 2006, ενώ η βουλγαρική απογραφή του 2001 έδειξε ότι στη χώρα  υπήρχαν 1.363 Εβραίοι.

ΠΗΓΗ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

"Θάνατοι στη Χούντα": Ένα εξαιρετικό βιβλίο- Παρουσιάζεται τη Δευτέρα 22 Απριλίου στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

  "Θάνατοι στη Χούντα": Ένα εξαιρετικό βιβλίο Παρουσιάζεται τη Δευτέρα 22 Απριλίου στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρ...