Παρασκευή, Ιανουαρίου 28, 2011

Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Αριστερά µεν, αλλά ...


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Τα Νέα, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

«Είναι µονίµως λάθος τη σωστή στιγµή». Το έλεγαν παλιά στην Αγγλία για τους Τόρις,  αλλά ισχύει σήµερα στην Ελλάδα για τον Συνασπισµό. Κόµµα µε επικεφαλής έναν νέο άνθρωπο, µε σύγχρονη σκηνική παρουσία και χωρίς πολιτικές αµαρτίες στις αποσκευές του από το παρελθόν. Θα έπρεπε εκ της κοµµατικής γεωγραφίας να είναι δυνάµει το σκοτεινό αντικείµενο του πόθου των ψηφοφόρων του µισού πολιτικού φάσµατος. Αλλά καταφέρνει να τους κλείνει την πόρτα κατάµουτρα κάθε φορά που προσπαθούν να τη χτυπήσουν.

∆υο παραδείγµατα είναι αρκετά.
Το πρώτο από τις αρχές του 2008.
Ο –αθαµάν– Αλέξης Τσίπρας είναι η «φρεσκαδούρα» στην πολιτική σκηνή και τα βλέµµατα στρέφονται πάνω του. Οι δηµοσκοπήσεις στέλνουν τον Συν στο κατώφλι του 20%. Ολο και περισσότεροι πολίτες (και τα µίντια) καλοβλέπουν το ενδεχόµενο να επαναληφθεί το φαινόµενο της Ε∆Α του 1958. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει ήδη δυο εκλογές υπό τον Γιώργο Παπανδρέου και οµφαλοσκοπεί. Ο µεταπολιτευτικός συσχετισµός δυνάµεων τείνει να αλλάξει.

Ηλθε ο ∆εκέµβρης µε τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία στα Εξάρχεια. Εκεί στη «ρωγµή του χρόνου» ο Συνασπισµός έχασε τον µπούσουλα προσπαθώντας να διασώσει τη συνοχή στο βαβυλωνιακό του κέλυφος.

Θεώρησε ότι ξεκίνησε η µεγάλη επανάσταση και όφειλε να σπεύσει. Ορισµένα στελέχη του φαντασιώνονταν ότι οι φωτιές της Αθήνας που πυρπολήθηκε είχαν τη φλόγα του γαλλικού Μάη και τα οδοφράγµατα είχαν µεταφερθεί από το Καρτιέ Λατέν. Όπως συµβαίνει πάντα, η λάθος ανάγνωση των γεγονότων οδηγεί σε λάθος πολιτικές συµπεριφορές. Οι ψηφοφόροι τρόµαξαν και το κόµµα µε το ζόρι µπήκε στη Βουλή. Θεωρητικά οι συνθήκες που διαµορφώνονται στην κοινωνία λόγω Μνηµονίου εξακολουθούν να προσφέρονται για την ανάκαµψη της ανανεωτικής αριστεράς. Πρακτικά η ίδια η ανανεωτική αριστερά δεν προσφέρεται. ∆ήµαρχο στην Αθήνα έβγαλε ο Κουβέλης, όχι ο Τσίπρας. Και τώρα στην υπόθεση της νοµικής η Κουµουνδούρου κλείνει πάλι τα παραθυρόφυλλα στο εκλογικό σώµα. Μπορεί να πει κανείς: δεν πρέπει η Αριστερά να βάζει πάνω από όλα τις ιδέες της; Την απάντηση έδωσε πριν από χρόνια ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης – συνεργάστηκε άλλωστε µε την Κουµουνδούρου: «αν σας πει κάποιος ότι ανήκει στην αριστερά, ρωτήστε τον: αριστερά µπαίνοντας ή αριστερά βγαίνοντας;».

glakopoulos@dolnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...