Τετάρτη, Μαΐου 26, 2010

ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΥΑΛΟ;

Κακώς σας πληροφόρησαν ότι
η ασθένεια ονομάζεται "Τρελή Αγελάς".
Η ασθένεια λέγεται "Τρελή Ελλάς"!
Εκεί να πάτε για περαιτέρω
πληροφορίες.

Γκοντάρ και ελληνική τραγωδία

Από τον ΠΕΤΡΟ ΜΑΝΤΑΙΟ_______
Ελευθεροτυπία, 25/05/2010

«Γεγονός της ημέρας» χαρακτηρίστηκε («Ε» 18/5) η συνειδητή απουσία, για λόγους... ελληνικότητας, από το Φεστιβάλ Κανών του Ζαν Λικ Γκοντάρ, κατά την, εκτός συναγωνισμού, προβολή (17/5) της τελευταίας ταινίας του «Film Socialisme», σχόλιο «πάνω στον σύγχρονο κόσμο και την κατάντια του» με ελληνικές αναφορές.

«Υστερα από προβλήματα ελληνικού τύπου δεν μπορούσα να είμαι μαζί σας...», σημειώνει σε κείμενό του («Λιμπερασιόν», 17/5) ο διάσημος Γάλλος σκηνοθέτης και διευκρινίζει: «Θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα. Είναι η Δύση που χρωστάει στην Ελλάδα. Η φιλοσοφία, η δημοκρατία, η τραγωδία... Πάντα ξεχνάμε τη σχέση ανάμεσα στην τραγωδία και τη δημοκρατία (...). Ο τεχνολογικός κόσμος στον οποίο ζούμε τα χρωστά όλα στην Ελλάδα (...). Ολος ο κόσμος χρωστάει χρήματα σήμερα στην Ελλάδα. Θα μπορούσε να ζητήσει από τον σημερινό κόσμο μας χιλιάδες εκατομμύρια για συγγραφικά δικαιώματα και θα ήταν λογικό να της τα δώσουμε. Πάραυτα...».

Να δούμε και την «άλλη πλευρά». Πώς, εκ των προτέρων, «ανταποκρίθηκε» η Ελλάδα σ' αυτόν τον υμνητικό (κάπως υπερβολικό για τη σημερινή Ελλάδα, κατά τη γνώμη μου) φιλελληνισμό του Γκοντάρ: Γυρίσματα της εν λόγω ταινίας του επρόκειτο να γίνουν στην Ελλάδα («Κ» - «Καθημερινή» 2/5), σε αρχαία θέατρα (πού θα κινηματογραφούσε ο άνθρωπος; στο... Χρηματιστήριο Αθηνών;). Το υπεύθυνο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για να δώσει άδεια, ζήτησε σενάριο. Μόνο που ο Γκοντάρ (πράγμα γνωστό ακόμα και σε όσους η κινηματογραφική παιδεία εξαντλείται στην... «Αλίκη στο ναυτικό») ουδέποτε χρησιμοποιεί σενάριο. Απλώς, αυτοσχεδιάζει γύρω από μια κεντρική ιδέα. Αντί να του ζητήσουν την «κεντρική ιδέα» και συγκεκριμένες εγγυήσεις για την προστασία των μνημείων, στο ΚΑΣ, για να έχουν το κεφάλι τους (τι μυαλό!) ήσυχο, δεν έδωσαν άδεια γυρισμάτων! Οντως η τραγωδία επαναλαμβάνεται σαν κωμωδία.

1 σχόλιο:

Psychedelic Reflection είπε...

θα βάλουμε μυαλό μόνο όταν αποφασίσει να πηδήξει μέσα στο κεφάλι μας και δουλέψει από μόνο του!

διαφορετικά με δική μας θέληση δεν πρόκειτε να γίνει τίποτα!

ζήτω το συνθετικό μυαλό που θα έχει ρύθμιση ον αλλά όχι οφφ ! μόνο αυτό θα σώσει τον έλληνα!

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...