Τετάρτη, Μαρτίου 24, 2010

Ο ΝΗΦΑΛΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ


Όταν ο επίτροπος «ξαναγράφει» την Ιστορία...

Επιλεκτικός στις αναφορές του και κινούμενος στη λογική τού «μία στο καρφί και μία στο πέταλο», ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ (Σουηδός), προτρέπει, στη δημόσια παρέμβασή του, κράτη, κυβερνήσεις και λαούς να εγκύψουν... νηφάλια στα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Ευρώπης και να την «ξαναγράψουν», λαμβάνοντας υπόψη τους όλες τις «διαφορετικές απόψεις» αναφέρει σε άρθρο της η Ελευθεροτυπία (23/3/2010).
Αυτοαναιρούμενος, στα λεγόμενά του, ο επίτροπος, ενώ αποφεύγει να κάνει αναφορά στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και στο ανθρωπιστικό πρόβλημα που εξαιτίας της δημιουργήθηκε και διατηρείται μέχρι σήμερα, διακηρύττει ότι «οι ιστορικές αντιπαραθέσεις δεν πρέπει να κρατούν όμηρο τα ανθρώπινα δικαιώματα». Αποφεύγοντας να μιλήσει ευθέως για γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο κ. Χάμαρμπεργκ μιλάει μεν για μαζικές δολοφονίες Αρμενίων που διαπράχθηκαν, αλλά χαρακτηρίζει «μαζική μετακίνηση πληθυσμού» το πογκρόμ που εξαπέλυσαν οι τουρκικές αρχές εναντίον των Αρμενίων. Θίγει δε ακροθιγώς την απροθυμία της Τουρκίας ακόμη και να συζητήσει σήμερα τα γεγονότα που οδήγησαν στη γενοκτονία των Αρμενίων, διευκρινίζοντας ότι αυτό συνέβη πριν από τη δημιουργία της νέας Τουρκικής Δημοκρατίας.Δεν αναφέρεται καν στα γεγονότα που οδήγησαν στην καταστροφή της Σμύρνης, τη βίαιη εκδίωξη των Ελλήνων και τις σφαγές των Ποντίων από τους Τούρκους, αλλά υποστηρίζει ότι «μονόπλευρες ερμηνείες ή στρεβλώσεις των ιστορικών γεγονότων μερικές φορές έχουν οδηγήσει σε διακρίσεις εις βάρος των μειονοτήτων, ξενοφοβία και ανανέωση των συγκρούσεων».
Χαρακτηρίζει «μνημειώδες έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» το Ολοκαύτωμα, αλλά θεωρεί χρέος του να σημειώσει πως «πρέπει να αναγνωριστεί στη μεταπολεμική Γερμανία ότι κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για να αποκαλυφθούν τα ναζιστικά εγκλήματα, συνέβαλε στην αποζημίωση των θυμάτων που επιβίωσαν και έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να τιμωρηθούν οι δράστες».
Εκφράζει τη διαφωνία του με όσους επιχειρούν να ταυτίσουν τις αγριότητες, όπως τις χαρακτηρίζει, του σταλινικού καθεστώτος στη Ρωσία με την αντίσταση του ρωσικού λαού στους εισβολείς της ναζιστικής Γερμανίας και υποστηρίζει ότι η ιστορία των Ρομά είναι εκείνη που έχει παραμεληθεί χονδροειδώς στην Ευρώπη. «Στις μαζικές δολοφονίες των Ρομά δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή, και οι αποζημιώσεις που δόθηκαν στους επιζώντες καθυστέρησαν και ήταν ελάχιστες». Αυτό που έχει σημασία, ισχυρίζεται ο κ. Χάμαρμπεργκ, είναι να διεξαχθεί μια ειλικρινής συζήτηση για την αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας και μόνον τότε θα γίνει δυνατόν να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα. Χωρίς να διευκρινίζει ποιοι θα συμμετάσχουν σ' αυτή τη συζήτηση, για ποια θέματα θα συζητήσουν και με βάση ποια ιστορικά ντοκουμέντα θα αναζητηθεί η ιστορική αλήθεια που ευαγγελίζεται.
e-paideia.net

Ρε σεις βρομο- Αρμένιοι , μη ροχαλίζετε βαριά
και ξυπνήσετε τον κύριο Επίτροπο του νηφάλιου κώλου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...