Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2010

ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ...



Dead

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΝΙΚΑΣ
|ΤΟ ΒΗΜΑ/ Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010


Αθήνα όνειρο. Χωρίς χρώμα κίτρινο. Επιτέλους, πόλη χωρίς μισάνθρωπο. Επιτέλους, τζούρα πολιτισμού σ΄ αυτόν τον τόπο του ατελείωτου σκουπιδαριού. Επιτέλους, χωρίς είκοσι χιλιάδες ταξί να κουτουλάνε σε μερικά τετράγωνα του κέντρου και φτου από την αρχή. Να ΄ναι καλά η ηγεσία η συνδικαλιστική. Θέλουμε κι άλλο. Να ζήσουμε σαν άνθρωποι κανονικοί. Τρία πράγματα μαζί.

Το πρώτο, το πλήθος των αγοραίων οχημάτων σε μια αναλογία πρωτοφανή. Χωρίς πολλά και σωστά μέσα μαζικής μεταφοράς, μεσολαβεί η νοσηρή και τριτοκοσμική καταστροφή. Οπως στα σχολεία. Κακή δημόσια Παιδεία, πλήθος τα φροντιστήρια. Ολα διά της τεθλασμένης. Ποτέ διά της ευθείας και σωστής. Κάπως έτσι ενθαρρύνεται η παραοικονομία η λαϊκή.

Το δεύτερο, η στρεβλή εργασία. Ρωτήστε και θα μάθετε. Το πρωί αστυνομικός. Να κόβει πρόστιμα στους παρανομούντες ταξιτζήδες. Το βράδυ, στα κίτρινα ο αρχηγός. Από μπάτσος ταξιτζής. Το πρωί εφοριακός, το βράδυ φοροτεχνικός. Το πρωί στον δήμο της περιοχής, το βράδυ μπράβος σε κάποιο κλαμπ. Ολα για μια καλύτερη ζωή. Με τα εφτακόσια, τα χίλια «ζεις» δεν ζεις. Ετσι σκοτώνεσαι στη δουλειά. Ετσι μεταλλάσσεσαι. Ετσι αποκτηνώνεσαι. Ετσι για ψύλλου πήδημα πλακώνεσαι και εκτονώνεσαι.

Το τρίτο, του εποχούμενου νεοέλληνα η συνήθεια. Με αυτοκίνητο ακόμη και για τσιγάρα στο περίπτερο. Ενταφιασμένος σε κονσέρβα. Ψυχικά γρονθοκοπημένος από το μποτιλιάρισμα και την ηχορρύπανση. Σούρνεται από κάθισμα σε κάθισμα. Καθιστός στη δουλειά. Καθιστός στο αυτοκίνητο. Καθιστός στο καφενείο. Χοντραίνει, φουσκώνει και μετά στο γυμναστήριο.

Ολα τεχνητά. Τεχνητή καθημερινότητα. Τεχνητή δίαιτα. Τεχνητή μετακίνηση. Τεχνητή σεξουαλική ζωή. Τεχνητή πληροφόρηση. Τεχνητή διασκέδαση. Ενα τυμπανιαίο ημιθανές πτώμα. Διασωληνωμένο. Με τηλεόραση. Καφενείο. Καρέκλα. Πολυθρόνα. Αυτοκίνητο. Ιnternet. Πορνογραφία. Παραπληροφόρηση. Ταβέρνα. Γήπεδο. Κομμωτήριο. Γυμναστήριο.

Η ζωή σου ένας απέραντος σωλήνας. Οπως αποκαλούν τους μελλοθάνατους οι Αμερικανοί. Dead man walking δηλαδή!


ddanikas@dolnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...