Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2010

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ


Τα πέντε μυστικά της ευτυχίας

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010
Το Βήμα

ΣΑΝ ΝΤΙΕΓΚΟ Η.Π.Α.
Η πηγή της ευτυχίας αποτελεί πεδίο επιστημονικής διαμάχης με ορισμένους επιστήμονες να πιστεύουν ότι σχετίζεται αποκλειστικά με γονιδιακούς παράγοντες, με την υγεία και γενικά με συνθήκες που δεν μπορεί να ελέγξει ο άνθρωπος. Τον τελευταίο καιρό όμως διάφορες έρευνες δείχνουν ότι μπορούμε, σε κάποιο επίπεδο τουλάχιστον, να συμβάλουμε και οι ίδιοι στο να βρισκόμαστε σε καλή ψυχική κατάσταση. Ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας πραγματοποίησαν μετανάλυση 51 ερευνών και εντόπισαν πέντε συναισθήματα και ενέργειες οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, επιδρούν ευεργετικά στη διάθεση των ανθρώπων και αυξάνουν τα επίπεδα ψυχικής ηρεμίας και ικανοποίησης.


Ευγνωμοσύνη: Το αίσθημα ευγνωμοσύνης επιδρά ευεργετικά στη διάθεση. Το να εκφράσει κάποιος τις ευχαριστίες του σε κάποιον άλλο για τη βοήθεια που προσέφερε λειτουργεί θετικά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμη και το να αισθανθεί κάποιος ευγνώμων χωρίς να το εκφράσει είναι αρκετό. Αν, για παράδειγμα, γράψει κάποιος μια ευχαριστήρια επιστολή θα νιώσει καλά ακόμη και αν τελικά δεν τη στείλει στον αποδέκτη της.

Αισιοδοξία: Με πειράματα που έγιναν στο πλαίσιο πολλών ερευνών αποδείχθηκε ότι η θετική στάση απέναντι στα πράγματα και το να σκέφτεται κάποιος πάντοτε αισιόδοξα βελτιώνουν σημαντικά την ψυχική του κατάσταση.

Ημερολόγιο: Η καταγραφή σε ένα ημερολόγιο όλων των ευχάριστων πραγμάτων και καταστάσεων (μικρών και μεγάλων) που συμβαίνουν κάθε μέρα και η αποτίμησή τους σε εβδομαδιαία βάση κάνουν κάποιον να νιώθει καλύτερα και να βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.


Ενεργοποίηση των «δυνατών» σημείων: Η χρησιμοποίηση όσων στοιχείων του χαρακτήρα και της προσωπικότητας θεωρεί ο καθένας ότι είναι τα «δυνατά» του όπλα θα βελτιώσουν τη διάθεσή του. Αν, για παράδειγμα, κάποιος έχει καλή αίσθηση του χιούμορ το να το χρησιμοποιεί στο επαγγελματικό ή φιλικό του περιβάλλον θα τον κάνει να νιώσει πολύ καλά.

Καλοσύνη: Το να είσαι καλός με τους συνανθρώπους σου, να βοηθάς κάποιον που έχει ανάγκη, να έχεις φιλανθρωπική δραστηριότητα κ.λπ. σε κάνουν να νιώθεις όμορφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)