Παρασκευή, Οκτωβρίου 09, 2009

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ


  • Διαγωνισμός για την αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία

    Το κείμενο του Πλάτωνα και η αγάπη της για τα Αρχαία Ελληνικά τής έφεραν τη διάκριση στον 8ο ετήσιο μαθητικό πανευρωπαϊκό διαγωνισμό. Ο λόγος για τη μαθήτρια του 5ου Γενικού Λυκείου Βόλου, Κατερίνα Ατσιά, η οποία απέσπασε και έπαινο στον διαγωνισμό για την αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία, που διοργανώθηκε από το υπουργείο Παιδείας.

  • Εκδήλωση για τα 33 χρόνια του λογοτεχνικού περιοδικού "Διαβάζω"

    Τριάντα τρία χρόνια παρουσίας στο εκδοτικό γίγνεσθαι της χώρας γιορτάζει φέτος το μηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό "Διαβάζω". Στις 12 Οκτωβρίου (ώρα 7 μ.μ.) το περιοδικό διοργανώνει εκδήλωση στο Metropolis Live Stage (Πανεπιστημίου 54 & Εμμ. Μπενάκη, 3ος όροφος) προκειμένου να παρουσιάσει το 500ό τεύχος του, που είναι αφιερωμένο στον ποιητή Τίτο Πατρίκιο.

  • Βραδιές βιβλίου στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου

    Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 19:00, ξεκινούν για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, οι Βραδιές Βιβλίου, που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου.

  • Λογοτεχνική εκδήλωση με τον ποιητή Διονύση Καψάλη

    Λογοτεχνική εκδήλωση με τον ποιητή Διονύση Καψάλη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009 (ώρα 6:30 μ.μ.), στο Παράρτημα Βερολίνου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

  • Ηλεκτρονικό περιοδικό poema: αφιέρωμα στο Συμπόσιο Ποίησης της Πάρου 2009

    Το αποτέλεσμα της φετινής συνάντησης έχει αναρτηθεί στο 9ο τεύχος του περιοδικού (.poema..), στην ενότητα "Ποίηση", κάτω από τον γενικό τίτλο "Συμπόσιο Ποίησης Πάρου 2009", όπου μπορούν οι αναγνώστες να διαβάσουν τόσο τα πρωτότυπα, ανέκδοτα πολλές φορές, ποιήματα στη γλώσσα που γράφτηκαν (αγγλική, ελληνική) όσο και τις μεταφράσεις τους στη γλώσσα-στόχο. Παράλληλα, με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συμποσίου www.parossymposium.com μπορεί ο αναγνώστης να ακούσει απαγγελίες ποιημάτων από τους συμμετέχοντες ποιητές.

  • Εκδήλωση: "100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου"

    Το Εργαστήριο Συγκριτικής Γραμματολογίας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, διοργανώνει εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 6.30 μ.μ. στην Κεντρικη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

  • Βραβεία λογοτεχνικής μετάφρασης 2009

    To Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ) και τα Ινστιτούτα της Αθήνας - Γαλλικό Ινστιτούτο, Ινστιτούτο Γκαίτε, Ινστιτούτο Θερβάντες και Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο - απένειμαν τα Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2009 σε πέντε μεταφραστές της βρετανικής, γαλλόφωνης, γερμανικής, ισπανόφωνης και ιταλικής λογοτεχνίας αντίστοιχα, την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 8.00 μ.μ. σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας (Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα).

  • Νέες προσθήκες στην "Πύλη για την ελληνική γλώσσα"

    Η βιβλιογραφία για τη μεταφραστική παραγωγή του Μείζονος Ελληνισμού της "Πύλης για την ελληνική γλώσσα" εμπλουτίζεται με νέα δεδομένα.

  • Η Σάρλοτ Ράμπλινγκ απαγγέλλει Καβάφη

    "Έναν ποιητικό διάλογο ανάμεσα στην ελληνική και τη γαλλική γλώσσα, ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Καβάφη και τη Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, παρουσίασε χθες (08-10-2009) η Σάρλοτ Ράμπλινγκ στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Στην παράσταση που δόθηκε στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, η Ράμπλινγκ και ο Ελληνας ηθοποιός Πολύδωρος Βογιατζής, διάβασαν αποσπάσματα Καβάφη και Γιουρσενάρ (η οποία είχε μεταφράσει τα ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή στα γαλλικά), με τη συνοδεία της κιθαρίστριας Βαρβάρας Γύρα..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...