Σάββατο, Μαΐου 30, 2009

ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ,ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ


  • Πολ Κάρτλετζ: "Αύξηση της ανάγκης και ζήτησης αρχαιοελληνικών σπουδών"

    Ο Βρετανός καθηγητής, Πολ Κάρτλετζ, πρώτος κάτοχος της έδρας Α.Γ. Λεβέντη για τον Ελληνικό Πολιτισμό στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, με αφορμή πρόσφατη διάλεξή του στο Λονδίνο για το ρόλο του Ηρόδοτου στη διαμόρφωση μιας αντίληψης για τη «Δύση», μιλάει στην εφημερίδα Καθημερινή (26-05-2009).

  • Γιάννης Ρίτσος 2009: αφιέρωμα Νομαρχίας Λακωνίας & Δήμου Μονεμβάσιας

    Τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου τιμά και η γενέτειρα του ποιητή, Μονεμβάσια Λακωνίας, με μία σειρά εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας και το Δήμο Μονεμβασιάς και θα διαρκέσουν έως τον Οκτώβριο.

  • Στρογγυλό τραπέζι:" Παιδουπόλεις, Οικοτροφεία, Ιδρύματα στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία"

    Στα πλαίσια της 6ης Δ.Ε.Β. Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι με θέμα:"Παιδουπόλεις, Οικοτροφεία, Ιδρύματα στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία" την Κυριακή 31 Μαΐου 2009 και ώρα 14.00 στην Αίθουσα Π. Πρεβελάκης (περίπτερο 15).

  • Στρογγυλό τραπέζι: "Η ιστορία μέσα από τη λογοτεχνία"

    Οι Εκδόσεις της Εστίας διοργανώνουν, στα πλαίασια της 6ης Δ.Ε.Β. Θεσσαλονίκης, στρογγυλό τραπέζι με θέμα: "Η ιστορία μέσα από τη λογοτεχνία", το Σάββατο 30 Μαΐου 2009 και ώρα 18:30 στην Αίθουσα Γ. Ρίτσος (περίπτερο 13).

  • Εκδήλωση για τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο στην Ολλανδία

    Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στην πόλη της Ουτρέχτης, εκδήλωση για τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή και την ανακήρυξη της φετινής χρονιάς από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ως "Έτος Γιάννη Ρίτσου".

  • Γ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Θρησκευτικής Ποίησης και Θεολογικού Λόγου

    Το τρίτο πανελλήνιο συνέδριο θρησκευτικής ποίησης και θεολογικού λόγου με θέμα:: "Από τους ψαλμούς του Δαβίδ έως την σύγχρονη θρησκευτική ποίηση" θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας (Ιλίου) το Σάββατο 30 Μαΐου 2009 (10.00 – 14.00 & 17.00 – 20.00) και την Κυριακή 31 Μαΐου 2009 (17.00 – 20.00).

  • Γιάννης Ρίτσος 2009 αφιέρωμα στην Πρέβεζα

    Εκδήλωση-αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο οργανώνουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πρέβεζας το Σάββατο, 13 Ιουνίου 2009, ώρα 20.00, στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης.

  • Διημερίδα: "Το εύρος του έργου του Γ. Βιζυηνού: παλαιότερες αναγνώσεις και νέες προσεγγίσεις"

    Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης θα διεξάγει διημερίδα με τίτλο "Το εύρος του έργου του Γ. Βιζυηνού: παλαιότερες αναγνώσεις και νέες προσεγγίσεις", που θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής, στις 30 και 31 Μαΐου του 2009.

  • Εκδηλώσεις στο Underground Εντευκτήριο

    Δύο εκδηλώσεις για τον ποιητή Μίλτο Σαχτούρη στο Underground Εντευκτήριο (Δεσπεραί 9, Θεσσαλονίκη, περιοχή Διεθνούς Εκθέσεως) την Πέμπτη 4 Ιουνίου (ώρα 8.30 μ.μ.), με αφορμή το αφιέρωμα στον ποιητή που περιλαμβάνεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Εντευκτήριο".

  • Ημερίδα: "Ακροβατώντας στα όρια της μετάφρασης και της διερμηνείας"

    Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, η Διεύθυνση Νεολαίας και το Ευρωπαϊκό και Μεσογειακό Ινστιτούτο Σπουδών διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: "Ακροβατώντας στα όρια της μετάφρασης και της διερμηνείας". Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Ιουνίου, ώρα 18.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο 'Αλέξανδρος' (Εθνικής Αμύνης 1).

  • Διεθνές συμπόσιο νεοελληνιστών γαλλόφωνων πανεπιστημίων

    Το Διεθνές συμπόσιο νεοελληνιστών γαλλόφωνων πανεπιστημίων (Colloque international des néo-hellénistes des universités francophones) με θέμα: "Masculin / Féminin dans la langue, la littérature et l'art grecs modernes" θα πραγματοποιηθεί από 28 έως 30 Μαϊου 2009, στο Πανεπιστήμιο Jean Moulin (Λυών, Γαλλία).

  • Λέσχες Γλωσσικών Συζητήσεων

    Η Άσπρη Λέξη εγκαινιάζει ένα νέο θεσμό, τις Λέσχες Γλωσσικών Συζητήσεων. Στις λέσχες αυτές θα υπάρχει ένας εισηγητής, γνωστός για την εμπλοκή του στα γλωσσικά πράγματα, που θα έχει την ευθύνη της κεντρικής εισήγησης και του συντονισμού της διαδικασίας, και ένα συγκεκριμένο θέμα συζήτησης. Ο πρώτος κύκλος αφορά το ζήτημα της ορθογραφίας. Εισηγήτρια θα είναι η κ. Άννα Ιορδανίδου και θα πραγματοποιηθεί στις 11-18-25 Ιουνίου 2009.

  • 22nd International Congress of Byzantine Studies: "Byzantium Without Borders"

    Το 22ο Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών Σπουδών (22nd International Congress of Byzantine Studies), με θέμα "Byzantium Without Borders", θα διεξαχθεί στις 22-27 Αυγούστου 2011 στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας “St. Kliment Ohridski”. Διοργάνωση: Bulgarian Association of Byzantinists and Medievists.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...