Πέμπτη, Μαΐου 21, 2009

Το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης γίνεται ξανά σύμβολο μιας γενικευμένης κρίσης



Το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης
γίνεται ξανά σύμβολο μιας γενικευμένης κρίσης

Σιωπηλά και άδεια παραμένουν 15 εβδομάδες τώρα τα αμφιθέατρα και οι μεγαλοπρεπείς βιβλιοθήκες της Σορβόννης. Μόνον οι γενικές συνελεύσεις τούς δίνουν ζωή, για να αποφασιστεί- ξανά και ξανά- η συνέχιση της απεργίας. ΄Οπως αναφέρουν Τα Νέα (19.05.2009), το αρχαιότερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της Γαλλίας γίνεται για μια ακόμα φορά σύμβολο μιας γενικευμένης κρίσης.

«Η Σορβόννη, το οχυρό της αμφισβήτησης, καλά κρατεί», ήταν το Σαββατοκύριακο ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ της αριστερής εφημερίδας «Liberation». «Το ανησυχητικό ναυάγιο της Σορβόννης», ήταν ο αντίστοιχος τίτλος της δεξιάς εφημερίδας «Le Figaro». Από αυτό και μόνο μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο διχάζει τη Γαλλία η κρίση που πυροδότησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του Νικολά Σαρκοζί και της υπουργού Παιδείας του, Βαλερί Πεκρές.

Η μεταρρύθμιση των γαλλικών πανεπιστημίων, που για να λέμε την αλήθεια δεν κατακτούν καλές θέσεις σε καμία παγκόσμια κατάταξη, ήταν προεκλογική υπόσχεση του Σαρκοζί· οι μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε το 2008, ωστόσο (περικοπή εκατοντάδων θέσεων εργασίας, ενθάρρυνση της ιδιωτικής χρηματοδότησης, μεγαλύτερη οικονομική αυτονομία των πανεπιστημίων...) προκάλεσαν θύελλα, με τους καθηγητές, και τους φοιτητές να υποστηρίζουν ότι το κέρδος και οι επιδόσεις μπαίνουν πάνω από την Παιδεία. Σιγά σιγά, το κίνημα της αμφισβήτησης υποχωρεί- τα πανεπιστήμια που τελούν ακόμα υπό κατάληψη ή απεργία δεν είναι μόνο 10 όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση αλλά μάλλον ούτε και 23, όπως υποστηρίζουν οι απεργοί. Η κατάσταση όμως στη Σορβόννη παραμένει εκρηκτική.

Στην τελευταία, κοινή γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν φοιτητές και προσωπικό στις 13 Μαΐου αποφασίστηκε εκ νέου η συνέχιση της απεργίας- αποφασίστηκε επίσης να μη γίνουν καθόλου εξετάσεις μέχρι το επόμενο διοικητικό συμβούλιο, στις 5 Ιουνίου. Το ιστορικό κτίριο παραπέμπει σε φρούριο. Αστυνομικοί έξω από τις πόρτες, ιδιωτικοί φρουροί, προσληφθέντες από τον πρύτανη, λίγο πιο πίσω. Σοροί από καρέκλες και τραπέζια έξω από τις αίθουσες, φοιτητές- απεργοί φρουροί στα αμφιθέατρα. Θα χαθεί ή δεν θα χαθεί το εξάμηνο; Θα γίνουν ή δεν θα γίνουν οι εξετάσεις; Οι απαντήσεις ποικίλλουν, ανάλογα με το αν ρωτάει κανείς κάποιον που στηρίζει ή κάποιον που είναι αντίθετος με την απεργία.

Η «Figaro» πνέει μένεα εναντίον του προέδρου του πανεπιστημίου, Ζορζ Μολινιέ, ο οποίος πρωταγωνιστεί στις κινητοποιήσεις: μέχρι και υπονοούμενα για ανάρμοστες σχέσεις με «παθιασμένες φοιτήτριες» αφήνει... Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος, από την άλλη πλευρά, δίνει έμφαση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης Σαρκοζί (25 φορές έχουν σταλεί ΜΑΤ να απομακρύνουν διαδηλωτές από πανεπιστήμια τις τελευταίες δύο εβδομάδες) και στις διαβεβαιώσεις των καθηγητών πως «οι φοιτητές μας θα πάρουν τα πτυχία τους». Η Σορβόννη πάντως μετρά ήδη 15 εβδομάδες κλειστή.
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...