Τετάρτη, Απριλίου 22, 2009

ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ [23]

- Και τι σας έκανε να ζητήσετε δουλειά σε μας
κύριε Λυκοσκούφη;
- Βαρέθηκα να είμαι διαχειριστής στο Συνεταιρισμό των Λύκων
και είπα να αλλάξω εργασιακό περιβάλλον.

ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ
[23]

αλλαγή: η μετατροπή, η μεταβολή , και ένα σωρό ακόμα συνώνυμες έννοιες, που δεσπόζουν στην ελληνική πραγματικότητα από καταβολής ελληνικού κράτους και τελειωμό δεν έχουν, εκτός κι εάν από τις πολλές αλλαγές σκάσει το κράτος και πάει πάπαλά του. Ενδεικτικώς αναφέρουμε ορισμένες συνώνυμες λέξεις, που έχουν μεγάλη πέραση στη πολιτική και στα συναλλακτικά ήθη του καθημερινού νεοελληνικού βίου:
1. Μεταπολίτευση: για την κυριλάτη ανατροπή της Χούντας, η οποία κυβέρνησε δικτατορικά τη χώρα επί επτά έτη, με σύνθημα την κάθαρση και τη μεταμόρφωση προς το χριστιανικότερον της ελληνικής κοινωνίας, αλλά την μόλυνε ανεπανόρθωτα στον αιώνα τον άπαντα.
2. Εναλλαγή: για τα δύο κόμματα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που διαδέχθηκαν το ένα το άλλο στην εξουσία, ύστερα από την μεταπολίτευση, έχοντας επικεφαλής εξέχοντα μέλη τριών πολιτικών δυναστειών.
3. Μεταλλαγή: για την εκτρωματική παραμόρφωση ενός λαού , που άλλοτε είχε παλέψει για τα μεγάλα ιδανικά και τώρα πιστεύει μόνο στην κονόμα.

Υπό το πρίσμα αυτών των μεγάλων ανακατατάξεων και τομών της τελευταίας πεντηκονταετίας, δεν απέχει κανείς από την αλήθεια, εάν ισχυριστεί οτι ο ελληνικός λαός πιστεύει κυρίως στην Αλλαγή και στην Απαλλαγή από την Αλλαγή. Οι βαθιές μεταβολές που έχουν συντελεστεί στη συλλογική συνείδησή του έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην εδραίωση ενός συναλλακτικού τρόπου συμπεριφοράς που στηρίζεται στην αλλαξοκωλιά , αλλάζει τον αδόξαστο ή τον Ανανία ή τα πετρέλαια ή την πίστη ή τα φώτα στο (φυσικό και δομημένο) περιβάλλον και αλλοιώνει κάθε έννοια δικαίου και ηθικής, που ισχύει σε μία πολιτισμένη κοινωνία. Γιατί ο Έλληνας είναι αλλιώς και δεν υπόκειται σε κανόνες πραγματικης ΑΛΛΑΓΗΣ, αφού τα πάντα αλλάζει κι όλο στα ίδια μένει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...