Κυριακή, Μαρτίου 22, 2009

ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ [1]

Βαλίτσα περιέχουσα χρήματα, που έχουν
μαυρίσει (black money)
από τις συναλλαγές
της ελληνικής καθημερινότητας.


ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

[1]

Αβαθής: Ο "ρηχός" τρόπος της ανάλυσης των γεγονότων από τους περισσότερους πολιτικούς αλλά και τους σχολιαστές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Ελλάδας.

Αβάντα: Το όφελος που προκύπτει από τις αθέμιτες συναλλαγές μεταξύ πολλών ατόμων διαφόρων κοινωνικών, επαγγελματικών, καλλιτεχνικών, εκκλησιαστικών και πολιτικών κύκλων στην Ελλάδα .

Άβατο: Εκεί όπου δεν δικαιούται να μπει ο κοινός πολίτης, αλλά μόνο οι ελάχιστοι μετέχοντες σε κάποια σέχτα. Συνηθισμένα Άβατα: Δημόσια Αρχεία, γραφεία διοίκησης τραπεζών και πολυεθνικών εταιρειών, αίθουσες μυστικοσυμβουλίων και εξύφανσης σχεδίων για την χειραγώγηση των μαζών από ομάδες ελέγχου της ζωής και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, ηγετικοί πυρήνες μυστικών υπηρεσιών ή τρομοκρατικών οργανώσεων κ.ά.

Αβέβαιος: Ο συνηθισμένος επιθετικός προσδιορισμός για το βίο του σύγχρονου Έλληνα. Ο αβέβαιος βίος καθιστά τους ανθρώπους ευερέθιστους, αγχώδεις
και επιρρεπείς στο να πιστεύουν κάθε ηλίθια συμβουλή που τους δίνουν οι παμπόνηροι διαχειριστές της ζωής του.

Αβεβήλωτος: χαρακτηρισμός που αφορά αμόλυντους χώρους, δεν ισχύει όμως την Ελλάδα, όπου όλα τα ιερά και τα όσια βεβηλώνονται καθημερινά από τους πάντες, π.χ. τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες αλλά και τους απλούς πολίτες κάθε ηλικίας , τάξης και φύλου.

Αβίωτος: βλ. το λήμμα Αβέβαιος.

Αβλεψία:
Η πιο συνηθισμένη δικαιολογία για κάθε δημόσιο λειτουργό που "συλλαμβάνεται" να παρανομεί. Η αβλεψία των επωνύμων ποτέ δεν τιμωρείται στην Ελλάδα , μόνο οι ανώνυμοι πληρώνουν τη νύφη, όταν είναι απρόσεκτοι.

Αβοήθητος: Κάθε Έλληνας που δεν έχει λεφτά ή "μπάρμπα στην Κορώνη"
(κόμμα, φίλους, γνωστούς κλπ),
για να τα βγάλει πέρα με τα χιλιάδες
προβλήματα που του φορτώνει
στους ώμους η παράλογη καθημερινότητα.

Αβράβευτος:
Όποιος στην Ελλάδα δικαιούται φυσιολογικά
τη βράβευσή του για κάποιο σπουδαίο λόγο (επιστημονικό, καλλιτεχνικό, κοινωνικό κλπ.), αλλά αποκλείεται για πλείστους λόγους ( πολιτικούς, ρατσιστικούς, θρησκευτικούς, παρεΐστικους κλπ).

Αγαθός: α/ Ο νομοταγής πολίτης ή κοινώς αυτός που πορεύεται με το σταυρό στο χέρι. β/ Ο πολίτης που εμπιστεύεται τις διαβεβαιώσεις του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος και τις υποσχέσεις της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Άγαλμα: α/Κάθε σημαντική προσωπικότητα του τόπου, που έχει γίνει μάρμαρο ή πέτρα , για να την προσβάλουν με τις βρομιές τους οι εργολάβοι στην υποκρισία υμνητές της και να τη ρυπαίνουν με τις ανεγκέφαλες ασχήμιες τους οι αντεξουσιαστές και τα τσογλάνια. β/ Η στάση ακινησίας ( που φτάνει ως τα όρια της απολίθωσης), η οποία χαρακτηρίζει κάθε ηθικό και νομοταγή Έλληνα, όταν πληροφορείται ένα καινούριο σκάνδαλο των επωνύμων και των ταγών της χώρας του.
-Μπαμπά, τι σημαίνει η λέξη αγαθός;
- Α, είναι ένα προσδιορισμός που αφορά τα άσπρους
αμνούς και όχι τα μελανά πρόβατα !

Δεν υπάρχουν σχόλια: