Πέμπτη, Νοεμβρίου 06, 2008

Ο ρόλος του σχολείου στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας


Κοινωνία
Ελλάδα
Ο ρόλος του σχολείου στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Τα τελευταία χρόνια οι κρατικοί φορείς και οι επιστημονικές εταιρείες προσπαθούν να ενημερώσουν τους γονείς, τα σχολεία και όσους φορείς ενέχονται στη φροντίδα των παιδιών για το πόσο σημαντικό και απαραίτητο είναι τα παιδιά να έχουν κανονικό σωματικό βάρος, το οποίο επιτυγχάνεται με σωστή διατροφή και συστηματική άσκηση, αναφέρεται σε άρθρο του Χριστόδουλου Στεφανάδη, καθηγητή Καρδιολογίας στην Ελευθεροτυπία (4/11/2008).

Αν και οι βασικές αρχές των διατροφικών συνηθειών και της υγιεινής ζωής τίθενται από την οικογένεια, κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του βάρους των παιδιών παίζει και το σχολείο. Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη σε μια πόλη της Γερμανίας, την Ουλμ, παρατηρήθηκε ότι η προσπάθεια του σχολείου να παρέμβει στις υγιεινο-διαιτητικές συνήθειες των παιδιών είχε σημαντικά αποτελέσματα.

Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν μαθητές του δημοτικού, ηλικίας εφτά και οχτώ ετών. Οι μισοί μαθητές παρακολούθησαν τα κανονικά μαθήματα του σχολείου όπως κάθε χρόνο, ενώ οι άλλο μισοί μαθητές μπήκαν σε ένα ειδικό πρόγραμμα «παρέμβασης».
Από τα παιδιά που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «παρέμβασης» ζητήθηκε να μειώσουν τις ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης, παιχνιδιού στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και να περιορίσουν την κατανάλωση ροφημάτων πλούσιων σε ζάχαρη.
Ακόμα, στα παιδιά αυτά έγιναν επιπλέον μαθήματα «υγιεινής ζωής» στο σχολείο, ενώ σε μια σειρά μαθημάτων τούς δόθηκαν «μηνύματα - κλειδιά» για τη δίαιτα και την άσκηση.
Τέλος, τα παιδιά στην ομάδα της «παρέμβασης» ασκούνταν δύο φορές την ημέρα για πέντε έως εφτά λεπτά καθημερινά. Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν και οι γονείς των παιδιών, οι οποίοι έλαβαν επιστολές σχετικά με το πώς να βοηθήσουν τα παιδιά ώστε να μην αυξήσουν το σωματικό τους βάρος.


Τα παιδιά εξετάστηκαν στους τέσσερις μήνες μετά το πέρας της «παρέμβασης». Οσα παρακολούθησαν κανονικά τα μαθήματά τους παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση του σωματικού τους βάρους σε σχέση με την ομάδα «παρέμβασης». Επιπλέον, η αύξηση της μάζας του σωματικού λίπους, που φυσιολογικά παρατηρείται σε αυτή την ηλικία, ήταν σχεδόν διπλάσια στην ομάδα των παιδιών που ακολούθησαν το κανονικό πρόγραμμα σε σχέση με την ομάδα «παρέμβασης».

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης μπορεί να μην ήταν θεαματικά, δείχνουν όμως ότι η πρόληψη μπορεί και πρέπει να ξεκινάει από το σχολείο. Δεδομένου ότι τα παιδιά περνούν πλέον πολλές ώρες στο σχολείο και συχνά τρώνε και ασκούνται μέσα σε αυτό, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα προληπτικής ιατρικής. Είναι καθήκον πια, όχι μόνο των γονιών αλλά και των δασκάλων, να καθοδηγήσουν τα παιδιά από τη μικρή ακόμα ηλικία στην απόκτηση υγιεινών συνηθειών όσον αφορά τη διατροφή, την άσκηση και φυσικά τη μη έναρξη της καταστροφικής συνήθειας του καπνίσματος. Φυσικά, αυτό δεν πρέπει να γίνει μέσα από προγράμματα «αστυνόμευσης» και «καταστολής», αλλά μέσα από ειδικά προγράμματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά στο να κατανοήσουν τον σημαντικό ρόλο της υγιεινο-διαιτητικής αγωγής στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους ως ενηλίκων.
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...