Τετάρτη, Νοεμβρίου 26, 2008

ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ

Πολιτικές δυναστείες
Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΔΑΣΗ
Νανουρίζω τον πόνο
με σφιγμένες γροθιές.
Κι όμως έρχεται η ώρα
που θα γιορτάσουν οι μόρτηδες.

Κίμων Ρηγόπουλος, Τα χλωμά παιδιά
ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ ο φιλικός προς το ΠΑΣΟΚ Τύπος για τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει προβάδισμα στην προτίμηση των ψηφοφόρων.
Ακόμη περισσ
ότερο κομπορρημονούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το προβάδισμα του κόμματός τους. Βλέπουν πάλι κυβέρνηση οι άνθρωποι και καλά κάνουν. Προφανώς επιθυμούν να φέρουν τον λαό στην εξουσία για άλλη μια φορά. Επιγραμματικά η άνοδος του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης οφείλεται στην εντυπωσιακή φθορά της κυβέρνησης.
Η θεαματικά χαμηλή συσπείρωση σήμερα της Νέας Δημοκρατίας δίνει εμφανές προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας αισιοδοξία για κυβερνητική αλλαγή. Από την άλλη, αναμφισβήτητα ο δικομματισμός βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα στη μεταπολιτευτική περίοδο.

ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ, ωστόσο, από τους αναλυτές να προβληθεί μια ενδιαφέρουσα παράμετρος όλων ανε
ξαιρέτως των δημοσκοπήσεων: η έκδηλη αποδοκιμασία από το εκλογικό σώμα αμφοτέρων των μεγάλων κομμάτων και η αρνητική εικόνα και των δύο πολιτικών αρχηγών, Καραμανλή και Παπανδρέου.
Υπάρχει διάχυτη η γνώμη ότι τα δύο κόμματα εξουσίας δεν μπορούν να επιλύσουν τα κοινωνικά προβλήματα, αποδοκιμάζεται η πολιτική αμφοτέρων στα καίρια ζητήματα και το προφίλ των αρχηγών τους δεν είναι ελκυστικό.

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ μερίδα πολιτών επιτ
έλους δείχνουν την πλάτη τους στη φάρσα της κυβερνητικής εναλλαγής που προωθείται.
Η αγωνία για την επέλαση της οικονομικής κρίσης, η αναζήτηση διεξόδων από τον λαβύρινθο της διαφθοράς και των διαπλεκόμενων συμφερόντων, η δυσοσμία που αποπνέει ο κόσμος της καθιερωμένης πολιτικής σκηνής, ο αγώνας για την καθημερινή επιβίωση της μεγάλης μάζας των μισθοσυντήρητων, συνιστούν πεδία που δυνάμει δημιουργούν όρους -το λιγότερο- διευρυμένης κοινωνικής δυσαρέσκειας.
Είθε αυτή να εξελιχθεί συνταγματικώ τω τρόπω και σύντομα σε κοινωνική ανατροπή. Σ' αυτήν την υπόθεση πολλά θα κριθούν από τη δράση των κοινωνικών κινημάτων, από τις διεκδικήσεις των νέων ανέργων, από τις πρωτοβουλίες των φοιτητών.

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ και Παπα
νδρέου, Παπανδρέου και Καραμανλής, πρόκειται για τις διαχρονικές αρχηγικές σταθερές της Δεξιάς και του Κέντρου για πάνω από 60 χρόνια. Πρόκειται για τις δύο δυναστείες που ηγεμονεύουν στο τύποις δημοκρατικό πολιτικό σύστημα. Τα δύο μεγάλα κόμματα βολεύονται ως βασιλικές αυλές, με αναγνωρισμένους αυλάρχες, θεραπαινίδες, γελωτοποιούς, δαχτυλίδια διαδοχής. Σ' αυτή την παρατεταμένη στρέβλωση συνεισφέρουν τα μέγιστα τα Μέσα Ενημέρωσης και οι επιχειρηματίες που ασκούν την κοινωνική εξουσία.
kardasis@econ.soc.uoc.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/11/2008
________________________

" Γιώργο , μην είσαι πολύ διαχυτικός.
Και φώναξε τού Κώστα ότι σε τέσσερα χρόνια
θα μείνουμε εμείς στον πύργο.
Να μην ξεχνούν οι Καραμανλήδες την εναλλαγή
στην εξουσία με τους Παπανδρέου..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...