Κυριακή, Νοεμβρίου 09, 2008

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΤΑΣΟΣ ΧΑΤΖΗΤΑΤΣΗΣ!



ΠΕΘΑΝΕ Ο ΤΑΣΟΣ ΧΑΤΖΗΤΑΤΣΗΣ
ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Τάσος Χατζητάτσης γεννήθηκε το 1945 στη Θεσσαλονίκη.
Μολονότι δούλεψε επί χρόνια ως οδοντίατρος, αφοσιώθηκε τελικά στη δημιουργική γραφή προς το τέλος της επαγγελματικής του καριέρας , χάριν της μεγάλης του αγάπης για τη λογοτεχνία.

Με την ενθάρρυνση λογοτεχνών φίλων του , ανάμεσα στους οποίους ο Μανόλης Αναγνωστάκης, άρχισε από το 1984 να γράφει και να δημοσιεύει πεζά σε διάφορα λογοτεχνικά έντυπα .
Βασανιστικός στον έλεγχο των κειμένων του , δεν έχει να παρουσιάσει μεγάλη παραγωγή βιβλίων, όμως όσα δημοσίευσε ξεχωρίζουν για την εξαιρετική τους δόμηση και την κατοχή ενός λόγου πυκνού , αλλά βαθιά πολυσήμαντου, σχεδόν ποιητικά μεταφορικού.
Η μνήμη είναι κυρίαρχη στα πεζογραφήματα του Χατζητάτση. Ξετυλίγεται αργά, ακολουθώντας συχνά μιαν μαιανδρική διαδρομή, φωτίζοντας με μικρές αναλαμπές την προσωπική ιστορία των πρωταγωνιστών και τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή τους. Τρυφερές αλλά δύσκολες ερωτικές σχέσεις, που φτάνουν στα όρια της απόγνωσης, φιλίες που εμπεδώνονται αλλά και κατακερματίζονται, νεανικές ελπίδες που τις ενισχύει αλλά και τις σαρώνει ο άνεμος των κοσμοϊστορικών αλλαγών. Η νεότερη κυρίως Ιστορία είναι κυρίαρχη στο έργο του Χατζητάτση, έστω κι αν δεν κραυγάζει. Και πώς να μην είναι κυρίαρχη , όταν ο συγγραφέας μεγάλωσε και ανδρώθηκε στη μεταπολεμική Ελλάδα του Εμφυλίου και της Δικτατορίας , αλλά και της Ευρώπης της Κοινωνίας της Αφθονίας και της τρομοκρατικής ομάδας Μπάαντερ –Μάινχοφ;
Το 1998 τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου του περιοδικού «Διαβάζω». Βιβλία του: "Έντεκα σικελικοί εσπερινοί" (εκδόσεις Εντευκτηρίου, Θεσσαλονίκη 1997), "Στη Σφενδόνη" (εκδόσεις Εντευκτηρίου, Θεσσαλονίκη 2000), "Σα σπασμένα φτερά" (εκδόσεις Πόλις, Αθήνα 2003), " Μονόξυλο στο ποτάμι" (Εκδόσεις Πόλις, Αθήνα 2006).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ όταν καταγγέλλουν τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

  Η Μαργαρίτα Συγγενιώτη έγραψε στο προφίλ της στο Facebook το παρακάτω σχόλιο , το οποίο ευχαρίστως προσυπογράφουμε και αναρτούμε:   «Η Νόε...