Τετάρτη, Νοεμβρίου 12, 2008

Πώς οι "πάτοι" γίνονται... άριστοι. Και διηγώντας τα να κλαις...


" Μπορεί στις εξετάσεις της γλώσσας να γράψατε για "μηδέν",
αλλά μην ανησυχείτε. Ακολουθεί η συνέντευξη , όπου θα σαρώσετε
όλους τους υποψηφίους και θα καταλάβετε τη θέση στη Γερμανία.
Εμείς δεν αφήνουμε ποτέ παραπονεμένα τα δικά μας παιδιά."
***
Ελλάδα
Διακοπές με το υπουργείο Παιδείας


«Η διαδικασία για την επιλογή συντονιστών εκπαίδευσης στο εξωτερικό φαίνεται ως μια προμελετημένη και καλοστημένη διαδικασία. Οι υπερτερούντες σε μετρήσιμα κριτήρια κατετάγησαν έσχατοι, γιατί δεν διέθεταν κομματική ταυτότητα και φυσικά 'υστέρησαν' στη συνέντευξη. Οι φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκπαιδευτικοί κρίθηκαν και πάλι 'άριστοι', αν και υστερούν σε προσόντα και κριτήρια», σύμφωνα με Το Βήμα (09.11.2008).

Με τον τρόπο αυτόν περιέγραψε ο αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ) κ. Θ. Καραγιάννης την πρόσφατη διαδικασία επιλογής των εκπαιδευτικών που θα στελεχώσουν τις θέσεις συντονιστών σε χώρες του εξωτερικού. Οι θέσεις αυτές αποτελούν τα τελευταία χρόνια «το φιλέτο» των αποσπάσεων για όσους εκπαιδευτικούς επιζητούν (και μπορούν να διεκδικήσουν) ένα διάλειμμα στο εξωτερικό, αλλά με διασφαλισμένα τα έξοδά τους και ει δυνατόν με παχυλές αμοιβές. Μάλιστα για χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο ή η Ολλανδία, υπάρχει έντονος ανταγωνισμός, αφού το ενδιαφέρον, όταν υπάρχει σχετική προκήρυξη, από εκπαιδευτικούς είναι πολύ μεγάλο. Οι αμοιβές άλλωστε είναι αξιοπρόσεκτες και αγγίζουν (ανάλογα με τη χώρα) τα 3.500 ευρώ τον μήνα, πλέον του μισθού που θα έπαιρνε ο εκπαιδευτικός στη χώρα μας.

Ετσι, όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί, στη διαδικασία για την επιλογή συντονιστών του εξωτερικού που έγινε στις αρχές φθινοπώρου «θριάμβευσε» η συνέντευξη εις βάρος των αντικειμενικών, μετρήσιμων στοιχείων (π.χ. πτυχία, γλώσσα, εκπαιδευτική προϋπηρεσία κτλ.). Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, υπήρξαν υποψήφιοι που στα μετρήσιμα κριτήρια απέσπασαν τις πιο υψηλές βαθμολογίες (π.χ. 16 μόρια, 15,5 κτλ.) αλλά κόπηκαν στη συνέντευξη, αφού οι βαθμολογίες τους κυμάνθηκαν σε μόρια όπως 25,33, 24,90... με άριστα το 35. Αντίθετα, συνεχίζουν, εκείνοι που επελέγησαν τελικά «αρίστευσαν» στη συνέντευξη με βαθμολογίες 34,17, 33,83... τη στιγμή που στα μετρήσιμα, αντικειμενικά κριτήρια είχαν βαθμολογηθεί μόνο με 9,5 και 10...

Την ίδια στιγμή καταργείται θέση συντονιστή εκπαίδευσης σε πόλη της Γερμανίας σε μια χρονική στιγμή που είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τους συντονιστές και αφού οι υποψήφιοι διαγωνίζονταν για πέντε θέσεις και όχι για τέσσερις. Στην περυσινή προκήρυξη γινόταν λόγος για πλήρωση πέντε θέσεων στη Γερμανία, οι υποψήφιοι πέρασαν κανονικά όλες τις διαδικασίες και στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου πληροφορούνται ότι τελικά οι θέσεις είναι τέσσερις και η μία καταργείται. «Ο υποψήφιος που κατέλαβε την πέμπτη θέση δεν ήταν αρεστός στη ΝΔ» σημειώνουν εκπαιδευτικοί...

Στο στόχαστρο των καταγγελιών βρέθηκαν τον τελευταίο καιρό (αν όχι τα τελευταία χρόνια) εκτός από τις θέσεις των συντονιστών και εκείνες των εκπαιδευτικών που αποσπώνται στο εξωτερικό για να διδάξουν σε ελληνικά σχολεία. Και στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει επιμίσθιο (επιπλέον αμοιβή στον κανονικό μισθό που έπαιρνε ο εκπαιδευτικός στην Ελλάδα) ανάλογα με τη χώρα, το οποίο κυμαίνεται κατά μέσον όρο περί τα 1.600-1.700 ευρώ.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου επιλέγονται άτομα χωρίς καν να γίνει προκήρυξη. Σύμφωνα με καταγγελίες εκπαιδευτικών, κάτι αντίστοιχο έγινε εφέτος με την έγκριση από το υπουργείο Παιδείας απόσπασης στο Κονγκό συγκεκριμένου εκπαιδευτικού για να συνδράμει σε ιεραποστολικό έργο που επιτελείται από την εκεί Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής, κατόπιν αιτήματος του μητροπολίτη και του έλληνα πρεσβευτή.

Στο παζλ των «επιλεκτικών» μετακινήσεων και αποσπάσεων στο εξωτερικό εκπαιδευτικοί επικαλούνται περίπτωση διδάσκοντος σε χώρα των Βαλκανίων που ζήτησε παράταση αλλά δεν μπόρεσε να πάρει την έγκριση γιατί υπήρχε και άλλη υποψηφιότητα. «Τελικά ύστερα από λίγες ημέρες και αφού είχαν αρχίσει τα σχολικά μαθήματα το φθινόπωρο ο συντονιστής εκπαίδευσης επανέρχεται και με αίτημα στο υπουργείο κάνει λόγο για ύπαρξη δύο κενών σε εκπαιδευτικούς που πρέπει να καλυφθούν. Στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής εγκρίθηκε η εκ νέου τοποθέτηση του εκπαιδευτικού που αρχικά είχε ζητήσει παράταση στη βαλκανική χώρα» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: