Πέμπτη, Νοεμβρίου 06, 2008

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΡΟΥΔΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΜΑΣ

το αναγνωστικό
ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Ο,τι λάμπει, δεν είναι Ομπάμα!...

Από τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ
mich@enet.gr,www.bavzer.blogspot.com

Ο ΤΖΟΝ ΠΙΛΤΖΕΡ, 69 ετών, Αυστραλός δημοσιογράφος και παραγωγός ντοκιμαντέρ, ερευνητικού περιεχομένου, είναι «από εκείνες τις φωνές» που ενοχλούν την εξουσία, ενοχλούν το κατεστημένο, που πάει κόντρα στο ρεύμα. Στη Βρετανία, όπου κατοικεί όταν δεν είναι σε δημοσιογραφική αποστολή (κάτι που συμβαίνει πολλούς μήνες τον χρόνο), έχει βραβευθεί 2 φορές ως «Δημοσιογράφος της Χρονιάς». Ασκεί έντονη κριτική εναντίον της εξωτερικής πολιτικής κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, αλλά τα βάζει στα ίσα και με πολλούς από τους θεωρούμενους «προοδευτικούς δημοσιογράφους», ιδίως εκείνους από τη λεγόμενη «φιλελεύθερη Αριστερά» που υποστήριξαν την εισβολή της Αμερικής και των συμμάχων της στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

ΑΥΤΟΝ τον καιρό, που τα περισσότερα «προοδευτικά», όπως αποκαλούνται (χωρίς πάντα να είναι), μέσα ενημέρωσης της δυτικής Ευρώπης στάζουν μέλι για τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Πίλτζερ βγαίνει ευθέως, είτε διά της στήλης του στην πολιτική επιθεώρηση «New Statesman» είτε μέσω της ιστοσελίδας του, johnpilger.com, και τον αποκαλεί «κι αυτόν γεράκι», που μάλιστα «θα συνεχίσει την ίδια, εγκληματική πολιτική του Μπους». Χαρακτηρίζει σουρρεαλιστικές τις σημερινές εκλογές στις ΗΠΑ, στις οποίες, λέει, το μέγα θέμα είναι «πώς φτάσαμε να αγιοποιηθεί ένας άνθρωπος, ο Ομπάμα, και να εμφανίζεται τώρα σαν περιστερά της ειρήνης, που θα φέρει την αλλαγή στη χώρα του και στον κόσμο όλον, τη στιγμή που έχει ψηφίσει κατ' επανάληψη υπέρ της χρηματοδότησης των αρπακτικών πολέμων και επιδρομών του Μπους, και που τώρα απαιτεί να ενταθεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και ταυτόχρονα απειλεί να βομβαρδίσει και το Πακιστάν».

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ φωνάζει από τη στήλη του, ο Πίλτζερ, «πού τα βρήκε ο Ομπάμα όλα αυτά τα χρήματα που δαπανά στην προεκλογική του εκστρατεία;», τα περισσότερα, πράγματι, που έχουν δαπανηθεί ποτέ από υποψήφιο στην ιστορία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων ήρθε από τις μικρές, ατομικές εισφορές «εκατοντάδων χιλιάδων απλών φίλων και ψηφοφόρων», αλλά ο Πίλτζερ επιμένει ότι «ο μεγάλος όγκος προήλθε από χρήματα που του έδωσαν μερικοί από τους πλέον διαβόητους πλιατσικολόγους της Ουόλ Στριτ», αυτοί που λεηλάτησαν, όπως λέει, την οικονομία. Περιγράφει τον Ομπάμα ως κάτι υπερτιμημένο, που απλώς γυαλίζει...

Ο ΤΖΟΝ ΠΙΛΤΖΕΡ είναι ένθερμος υποστηρικτής του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, και τον Μάιο πέρυσι συνυπέγραψε επιστολή συμπαράστασης προς την κυβέρνησή του για την απόφασή της να μην ανανεώσει την άδεια του μεγαλύτερου, ιδιωτικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού της χώρας, του Radio Caracas Television, που υποστήριξε ανοιχτά πραξικόπημα για την ανατροπή του Τσάβες. Ο Πίλτζερ, που δέχτηκε τα πυρά πολλών «προοδευτικών» συναδέλφων του στη Βρετανία, απάντησε ότι εάν το BBC ή το ITV έβγαιναν δημόσια και υποστήριζαν απόπειρα ανατροπής τής δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Βρετανίας, εκείνος θα αντιδρούσε πάλι εναντίον των πραξικοπηματιών, «ακόμα και εάν σιχαίνομαι μερικές από τις κυβερνήσεις που είχαμε τελευταία».

ΥΠΕΡ του, κατά καιρούς, έχουν εκφραστεί ο Νόαμ Τσόμσκι («οι λεγόμενοι εκσυγχρονιστές δημοσιογράφοι χλευάζουν τον Πίλτζερ επειδή ενοχλεί και αυτούς η διεισδυτική και γενναία του δημοσιογραφία»), ο Χάρολντ Πίντερ («ο Πίλτζερ είναι ατρόμητος. Ξεσκεπάζει, με σιδερένια πυγμή και προσοχή στα πραγματικά γεγονότα, τη βρώμικη αλήθεια, την οποία και μας αποκαλύπτει») και ο Τζον Σίμπσον, διευθυντής εξωτερικού ρεπορτάζ του BBC («χώρα που δεν έχει στη δημοσιογραφία της έναν άνθρωπο σαν τον Πίλτζερ, είναι πολύ αδύναμη χώρα»).
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/11/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ όταν καταγγέλλουν τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

  Η Μαργαρίτα Συγγενιώτη έγραψε στο προφίλ της στο Facebook το παρακάτω σχόλιο , το οποίο ευχαρίστως προσυπογράφουμε και αναρτούμε:   «Η Νόε...