Δευτέρα, Νοεμβρίου 03, 2008

Η φτώχεια έδιωξε 15.000 παιδιά από το σχολείο


Ελλάδα
Η φτώχεια έδιωξε 15.000 παιδιά από το σχολείο

Όσο και να ηχεί παράταιρα μέσα στην κυρίαρχη ρητορική «της ταχύτητας της γνώσης, της κοινωνίας της πληροφορίας και των λεωφόρων του κυβερνοχώρου», σήμερα, 33 ολόκληρα χρόνια μετά τη συνταγματική θεσμοθέτηση της εννιάχρονης Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με Τα Νέα (31.10.2008), χιλιάδες παιδιά ηλικίας μέχρι 16 ετών εξακολουθούν να εγκαταλείπουν το βασικό σχολείο κρατώντας ανοιχτή την «πληγή» του αναλφαβητισμού στη χώρα μας, με ναρκοθετημένο το μέλλον τους.

Ενώ από το 1980 έως το 2003 είχαμε μια κλιμακούμενη μείωση του ποσοστού των παιδιών που εγκατέλειπαν πρόωρα το υποχρεωτικό σχολείο, τα τελευταία πέντε χρόνια,για πρώτη φορά , ανατρέπεται η πτωτική τάση και παρουσιάζεταιαύξηση! Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας του «Παρατηρητηρίου Μετάβασης» του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, τα οποία ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας που οργανώθηκε στην Αθήνα από το ίδιο το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Ενώ στις προηγούμενες καταγραφές διαπιστωνόταν συνεχής μείωση του ποσοστού μαθητικής διαρροής (12,6% των μαθητών που γράφτηκαν στην Α΄ Γυμνασίου το 1989-1990 και αποφοίτησαν το 1991-1992, 9,6% των μαθητών που γράφτηκαν στην Α΄ Γυμνασίου το 1997-1998 και αποφοίτησαν το 1999-2000, 6,09% των μαθητών που γράφτηκαν στην Α΄ Γυμνασίου το 2000-2001 και αποφοίτησαν το 2002-2003) στην παρούσα έρευνα (μαθητές που γράφτηκαν στην Α΄ Γυμνασίου το 2003-2004 και αποφοίτησαν το 2006) παρουσιάστηκε αύξηση του ποσοστού μαθητικής διαρροής στο Γυμνάσιο από το 6,09% της προηγούμενης μέτρησης στο 6,51%! Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι τα στοιχεία αφορούν μόνο το Γυμνάσιο και όχι όλη την Υποχρεωτική Εκπαίδευση και πως ένα μέρος από τα παιδιά που ανήκουν στα πιο υποβαθμισμένα κοινωνικά στρώματα- αγγίζει το 1,5%2%- δεν περιλαμβάνονται στους δείκτες της διαρροής, γιατί δεν έχουν καν εγγραφεί στο σχολείο (παιδιά Τσιγγάνων, μειονοτικών, μεταναστών- κυρίως «μη νόμιμων»-, καθώς και παιδιά με ειδικές ανάγκες), τότε το συνολικό ποσοστό της διαρροής στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση (Δημοτικό- Γυμνάσιο) αγγίζει το 8,5%!

Η υψηλότερη μαθητική διαρροή στο Γυμνάσιο παρουσιάζεται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (9,36%), την Αττική (7,77%) και τη Δυτική Ελλάδα. Το ποσοστό των μαθητών που δεν φοίτησαν καθόλου εμφανίζεται ιδιαίτερα υψηλό στους Νομούς Ξάνθης (12,67%), Δυτικής Αττικής (9,45%) και Ζακύνθου (8,60%).
Τα χαρακτηριστικά της μαθητικής διαρροής είναι:
α) Περίπου η μισή μαθητική διαρροή στο Γυμνάσιο οφείλεται στους μαθητές που από το Δημοτικό δεν παρουσιάστηκαν καθόλου να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο.
β) Το ποσοστό διαρροής στις αγροτικές περιοχές είναι μεγαλύτερο απ΄ ό,τι στις αστικές.
γ) Η μαθητική διαρροή στον Νομό Αττικής είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο (μ.ό.) της χώρας και παρουσιάζει αυξητική τάση.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τα παιδιά που φοιτούν στα Τεχνικά - Επαγγελματικά Σχολεία. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αυξήθηκε και εδώ η μαθητική διαρροή την ίδια περίοδο σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας και έφτασε σε ποσοστό 21,51%. Δηλαδή με λίγα λόγια ένας στους πέντε μαθητές που γράφτηκε την τελευταία πενταετία στα τεχνικο-επαγγελματικά σχολεία το εγκατέλειψε πριν από την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Συνολικά, περίπου 15.000 παιδιά «χάθηκαν» από την Α΄ Γυμνασίου μέχρι το τέλος του Λυκείου ή του Τεχνικού- Επαγγελματικού Σχολείου, χωρίς να υπολογίζονται οι «αθέατες»- από τη στατιστική έρευνα- κατηγορίες. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαία η επισήμανση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ότι η εξέλιξη αυτή στο θέμα της εγκατάλειψης του σχολείου δεν δημιουργεί αισιοδοξία για θετική συνεισφορά εκ μέρους της χώρας μας στην επίτευξη του στόχου του 10% για το 2010 που έχει τεθεί από την Ε.Ε.
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

The Faces of Roman Emperors-Augustus to Constantine/Τα πρόσωπα των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων από τον Αύγουστο έως τον Μεγάλο Κωνσταντίνο

«Ένα ταξίδι στο χρόνο!  Ένα χρονοδιάγραμμα που δείχνει τα πραγματικά και κινούμενα πρόσωπα όλων των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων από τον Αύγουστο έ...