Κυριακή, Οκτωβρίου 26, 2008

Η ΦΛΟΓΑ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ

Για προσβολή του Ισλάμ
Αντιδράσεις για τη δίωξη σε βάρος
του Ιορδανού ποιητή Ισλάμ Σαμχάν

Ο Ιορδανός ποιητής κατηγορείται ότι προσέβαλε το Κοράνι


Τις έντονες αντιδράσεις της Ιορδανικής Ένωσης Συγγραφέων, του Κέντρου Υπεράσπισης της Ελευθερίας των Δημοσιογράφων, που εδρεύει στο Αμμάν, και του Αραβικού Δικτύου Πληροφόρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στο Κάιρο, προκάλεσε η άσκηση δίωξης σε βάρος του ποιητή Ισλάμ Σαμχάν, που κατηγορείται για προσβολή του Ισλάμ διότι χρησιμοποίησε στίχους από το ιερό Κοράνιο σε ερωτικό του ποίημα.

Ο 27χρονος ποιητής, ο οποίος εργάζεται για την καθημερινή εφημερίδα Alarab Alyawm, παραπέμφθηκε σε δικαστήριο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα από την υπηρεσία Τύπου, η οποία τον κατηγόρησε ότι παραβίασε το νόμο περί τύπου και δημοσιεύσεων στην άρτι εκδοθείσα ποιητική του συλλογή με τίτλο Χάρις, Σαν Μια Σκιά.

Δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι ο Σαμχάν, που συνελήφθη την Κυριακή, απέρριψε τις κατηγορίες λέγοντας ότι δεν είχε καμία πρόθεση να προσβάλλει το Ισλάμ ή το Κοράνι.

Ο πρόεδρος της Ιορδανικής Ένωσης Συγγραφέων Σαούντ Κμπεϊλάτ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την δίωξη, χαρακτηρίζοντάς την «παράξενη απόφαση και σοβαρή εξέλιξη» και τονίζοντας πως «ένα τέτοιο μέτρο είναι πολύ πιθανό να καταστείλει την ελευθερία (έκφρασης) και την δημιουργικότητα».

Ακόμη, ο Κμπεϊλάτ διαμαρτυρήθηκε για το ότι εκδόθηκε φετφάς (σ.σ. αιτιολογημένη γνώμη ισλαμικού πνευματικού) από μέρους του μουφτή Νουχ Κούνταχ, που στιγμάτισε τον Σαμχάν ως «άπιστο» και χαρακτήρισε τη χρήση των στίχων του Κορανίου στο έργο του ως «βλασφημία».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Τύπου Νάμπιλ Μομάνι είπε ότι πέραν της χρήσης των εδαφίων του Κορανίου, ο Σαμχάν διώκεται βάσει του άρθρου 35 του νόμου περί Τύπου, που θέτει εκτός νόμου οποιοδήποτε βιβλίο εκδίδεται χωρίς να έχει εγκριθεί από την υπηρεσία, που πρέπει να επιθεωρεί το περιεχόμενό του εκ των προτέρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βιβλίο παραβιάζει και το άρθρο 38 του ίδιου νόμου, που απαγορεύει την δημοσίευση υλικού που περιέχει λίβελους, συκοφαντίες και προσβολές προς οποιαδήποτε θρησκεία, όπως ορίζεται στο ιορδανικό Σύνταγμα.

«Το θέμα είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και θα αποδεχθούμε την όποια απόφαση του δικαστηρίου» πρόσθεσε ο Μομάνι.

Newsroom ΔΟΛ
Δεν καίω μόνο δάση.
Πυρπολώ και όσους έχουν αντίθετες ιδέες από τις δικές μου.
Είμαι η φλόγα του Μίσους.
Μισώ ό,τι δεν καταλαβαίνω.
Μισώ ό,τι είναι ελεύθερο και ανεξάρτητο.
Μισώ ό,τι αμφισβητεί τη δική μου απόλυτη αλήθεια.
Μισώ την ομορφιά, μισώ τον έρωτα, μισώ την τέχνη,
μισώ τη Δημοκρατία, μισώ την Ελευθερία,
μισώ την πολυχρωμία.
Μισώ τους καλιτέχνες, μισώ τους λογοτέχνες,
μισώ τους διανοούμενους , μισώ και τους εκπαιδευτικούς.

Είμαι η φλόγα του Φανατισμού!
Είμαι η φλόγα της ισοπέδωσης.
Είμαι η φλόγα του ολικού αφανισμού των Άλλων.
Είμαι η φλόγα του καλού μου Θεού που αγαπά
μόνο τους δικούς του πιστούς
και είναι κακός μέχρι θανάτου για τους Άλλους.
***
ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΓΕΡΟΝΤΑΚΟΥ
ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...