Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 29, 2008

«Βλάκες» μαθητές και … «έξυπνοι» υπουργοί!

" Έι Μπόμπο, σε φωνάζει ο Στυλιανίδης,
για να δώσεις εξετάσεις για το έξυπνο σχολείο!"
****

ΣΧΟΛΙΟ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΣΤΟ «ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ»
(ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/9/08)

«Βλάκες» μαθητές και … «έξυπνοι» υπουργοί!

Να πώς τα «έξυπνα σχολεία» που ευαγγελίζεται ο κ. Στυλιανίδης θα χωρίσουν την «ήρα από το στάρι», τους μαθητές που «μπορούν» από εκείνους που «δεν μπορούν» να σπουδάσουν: με «τεστ αυτογνωσίας» στα 15 τους μόλις χρόνια!
Έτσι, μετά τις βυζαντινής κοπής παρετυμολογίες λέξεων της ελληνικής γλώσσας, εφεύρε και το μαγικό τρόπο ώστε να συνδυάζουν οι μαθητές το «θέλω με το μπορώ να σπουδάσω».
Σκέφτεται, λοιπόν, να αντιγράψει, ως γνήσιος φορμαλιστής, αλλά με καθυστέρηση δεκαετιών, το αποσυρμένο αγγλοσαξονικό μοντέλο κατανομής των μαθητών ανάλογα με τις επιδόσεις του στους διάφορους τύπους σχολείων που λειτουργούσαν επί Θάτσερ στην Αγγλία.
Σκοπός του ευρηματικού κ. υπουργού είναι, μέσω της πρόωρης κατηγοριοποίησης των μαθητών, να «αποφορτίσει» το συνωστισμό των υποψηφίων στις πύλες των πανεπιστημίων, τη στιγμή που έπρεπε να ανοίξουν διάπλατα με την σταδιακή καθιέρωση της ελεύθερης πρόσβασης, όπως σύσσωμη απαιτεί η εκπαιδευτική κοινότητα. Άλλωστε το έχει δηλώσει επανειλημμένα: «δεν μπορούν να γίνουν όλοι επιστήμονες» - εκτός βέβαια από τους έχοντες και κατέχοντες αυτού του τόπου που εξορισμού περνούν το ταξικό του «τεστ αυτογνωσίας».
Η εκπαιδευτική κοινότητα, η νέα γενιά, οι γονείς πρέπει να απορρίψουν ασυζητητί τα θατσερικά «φίλτρα» του κ. Στυλιανίδη που παραβιάζουν κατάφωρα το αναφαίρετο δικαίωμα στη μόρφωση, και να διεκδικήσουν μια σύγχρονη, δημοκρατική, δωρεάν δημόσια Εκπαίδευση σ’ όλες τις βαθμίδες της, χωρίς κοινωνικούς φραγμούς και σύνορα.
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ
Πρόεδρος Γ΄ ΕΛΜΕ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: