Τρίτη, Ιουλίου 29, 2008


Ευρώπη
... Επειδή οι ήρωες καπνίζουν


Με δυσκολία μπορεί κανείς να πιστέψει ότι παιδικές ταινίες «ανάβουν φωτιές» και θα πρέπει να θεωρηθούν ακατάλληλες για ανηλίκους. Κι όμως, όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία (28.07.2008), τα «101 σκυλιά της Δαλματίας», ο «Πινόκιο», ο «Ποπάι», ακόμη και η «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», καθώς και άλλες κλασικές ταινίες «Ντίσνεϊ» θεωρούνται ήδη στη Βρετανία πέτρα του σκανδάλου.

Στο πλαίσιο δρακόντειων μέτρων για την καταπολέμηση του καπνίσματος η Βρετανική Επιτροπή Ελέγχου Κινηματογραφικών Ταινιών εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να «κρίνει» ακατάλληλες για όσους δεν έχουν κλείσει τα 18 αρκετές παιδικές ταινίες, επειδή ορισμένοι από τους ήρωές τους καπνίζουν.

Μέλη της Βρετανικής Επιτροπής υποστηρίζουν ότι δέχονται εκατοντάδες γράμματα από γονείς και ότι οι πιέσεις των αντικαπνιστικών οργανώσεων είναι μεγάλες καθώς αυξάνονται οι έρευνες σύμφωνα με τις οποίες τα παιδιά επηρεάζονται από τους κινηματογραφικούς χαρακτήρες που «ανάβουν» τσιγάρο στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη.

Το κάπνισμα παρουσιάζεται σήμερα στα τρία τέταρτα των ταινιών που χαρακτηρίζονται ως κατάλληλες για όλους, ενώ στις ταινίες με την ένδειξη «κατάλληλες άνω των 15» το ποσοστό φτάνει το 100%. Η Walt Disney πάντως έγινε η πρώτη κινηματογραφική εταιρεία του Χόλιγουντ που απαγόρευσε την παρουσίαση του καπνίσματος και των τσιγάρων στις νέες ταινίες της. Επιπλέον, στα DVD της εταιρείας θα προστεθούν μηνύματα σχετικά με τις επιπτώσεις του καπνίσματος στα παιδιά, ενώ η εταιρεία ενθαρρύνει να κάνουν το ίδιο και οι κινηματογράφοι στους οποίους προβάλλονται οι ταινίες της.

Για «παραλογισμό» κάνουν λόγο οργανώσεις υπέρ του καπνίσματος. «Προσβάλλεται επίσης η ελευθερία του λόγου, όταν απαγορεύουμε στους παραγωγούς ταινιών να βάζουν τους ήρωες να καπνίζουν», λέει ο Νικ Φόρεστ της βρετανικής οργάνωσης Forest. Και υπογραμμίζει: «Σαφώς και να ενημερώνουμε τα παιδιά για τους κινδύνους αλλά με τέτοιου είδους απαγορεύσεις, όχι απλώς φτάνουμε, αλλά ξεπερνάμε τα άκρα».

Ποιες ταινίες μπαίνουν στο στόχαστρο:

* Τα «101 σκυλιά της Δαλματίας», γιατί η Κρουέλα Ντε Βιλ καπνίζει συνεχώς μια μακριά πίπα και δημιουργεί σχεδιάκια καπνού

* Ο «Πινόκιο», γιατί ο πονηρός γάτος και η αλεπού, που πλησιάζουν το ξύλινο αγόρι, τον ενθαρρύνουν κατ' επανάληψη να δοκιμάσει ένα τσιγάρο

* Ο «Πίτερ Παν», γιατί ο Κάπτεν Χουκ αγαπά τα πούρα και ο πειρατής Σμι προσφέρει ένα τσιγάρο στη Γουέντι, η οποία όμως αρνείται

* Ο «Αρχοντας των Δακτυλιδιών», γιατί ο μάγος Γκάνταλφ καπνίζει συνεχώς πίπα

* Η «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» γιατί τρεις από τους βασικούς χαρακτήρες καπνίζουν: η κάμπια ναργιλέ, το πουλί ντόντο πίπα και ο θαλάσσιος λέων πούρο.
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...