Πέμπτη, Ιουνίου 19, 2008

Οι γονείς ψηφίζουν... κινητό!

ΔΕ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΗΛΙΘΙΟ
ΟΥΤΕ ΜΕ ΟΓΚΟ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ.
ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ
ΠΟΥ ΔΕ ΜΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟ.


Οικογένεια
Ελλάδα
Οι γονείς ψηφίζουν... κινητό!


«Οι δύο κόρες μου που είναι μεγαλύτερες απέκτησαν κινητό στα 14, ο γιος μου από τα 11», λέει στα Νέα (18.06.2008) η κ. Κατερίνα Κουβούση. «Η ανάγκη επικοινωνίας ανά πάσα στιγμή με τα παιδιά έχει καταστήσει το κινητό απαραίτητο. Τουλάχιστον φροντίζω να χρησιμοποιούν την ανοιχτή ακρόαση ή μπλουτούθ ή χαντς-φρι».
Στη χώρα μας των 11.000.000 κατοίκων, λειτουργούν 14.000.000 κινητά τηλέφωνα. Οκτώ στους 10 μαθητές γυμνασίου και λυκείου στην Ελλάδα έχουν κινητό και 3 στους 5 μαθητές του δημοτικού. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής Παιδιατρικής κ. Γιώργος Χρούσος, επικεφαλής σχετικής μελέτης της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας. «Οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την εν γένει υγεία των παιδιών θα φανούν σε 10 χρόνια και τότε θα είμαστε πιο κατηγορηματικοί, όμως θα είναι ήδη αργά».
Από τη μελέτη προκύπτει ότι το 63,6% των παιδιών ηλικίας 12 ετών έχουν στην κατοχή τους κινητό τηλέφωνο. Το 35,7% των παιδιών αυτών το απέκτησαν πριν κλείσουν τα 10 τους χρόνια.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν στη μελέτη τους ότι οι γονείς που αγοράζουν στα παιδιά τους κινητό σε τόσο μικρές ηλικίες είναι οι ίδιοι άνθρωποι που σε ποσοστό 70,6% αποκηρύσσουν τη χρήση τους από τα παιδιά και δηλώνουν ότι δεν θα πρέπει να αποκτούν κινητό πριν από τα 16 τους χρόνια. Ως δικαιολογία για τη σοβαρή αυτή παρέκκλιση από τις αρχές τους αναφέρουν την ανάγκη να επικοινωνούν απρόσκοπτα με τα παιδιά τους. όποτε μπορούν μήνυμα αντί για κλήση».
«Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς και λίγο-πολύ αντιμετωπίζουν το κινητό σαν κοινωνικό παράσημο», υποστηρίζει ο ψυχολόγος κ. Δημοσθένης Παναγιώτου. «Αυτό είναι το μήνυμα που έχει περάσει στα παιδιά και μεταξύ τους συναγωνίζονται για την καλύτερη συσκευή, εφόσον αυτή προσδίδει ακόμη μεγαλύτερο κύρος στον κάτοχό της. Δυστυχώς, η Πολιτεία απέχει από κάθε είδους ενημέρωση σχετική με τις επιπτώσεις της χρήσης των κινητών στα παιδιά», προσθέτει.

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι το 25% των παιδιών ηλικίας 8- 9 ετών χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο ενώ το ποσοστό φθάνει μέχρι το 75% για τα παιδιά ηλικίας έως 12 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, το 51% των παιδιών μιλάνε 5-10 λεπτά την ημέρα, το 10% 20-30 λεπτά, ενώ το 11% στέλνουν περισσότερα από 40 μηνύματα την ημέρα! «Υπάρχουν ενήλικοι και παιδιά που κάνουν πως μιλούν στο κινητό, χωρίς αυτό να συμβαίνει. Είναι η ανάγκη να ανήκεις κάπου που τους οδηγεί σε αυτό το παθολογικό σύμπτωμα ή ακόμη και στην εξάρτηση από το κινητό», επισημαίνει ο κ. Παναγιώτου. «Ήδη με τη βιντεοκλήση, που σταδιακά θα αντικαταστήσει τη σημερινή συνομιλία του κινητού, εκτοπίζεται ουσιαστικά η επικοινωνία».

Το 2006 οι βιομηχανίες στράφηκαν στην παραγωγή κινητών τηλεφώνων για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. Ολοκαίνουργια κινητά έκαναν τότε την εμφάνισή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες υποσχόμενα μια θερμή και φιλική σχέση με τους ανήλικους χρήστες που θα μπορούσαν να καλούν τη γιαγιά και τον παππού με το πάτημα ενός κουμπιού. Στην Ευρώπη οι γονείς ξεσηκώθηκαν και στη Δανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία απαγορεύτηκε η προώθησή τους, ενώ στη Γαλλία η υπουργός Υγείας Ροσλίν Μπασλό απηύθυνε έκκληση στους γονείς να μην επιτρέπουν στα παιδιά τους να μιλούν στο κινητό επειδή αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξή τους.

Οι σημαντικότερες επιπτώσεις από τη χρήση των κινητών από παιδιά:

* Η ακτινοβολία θεωρείται επικίνδυνη μέχρι την ηλικία των 16 ετών
* Πονοκέφαλος, απώλεια μνήμης και συγκέντρωσης
* Ψυχολογική πίεση για την καλύτερη συσκευή τελευταίας σχεδίασης και τεχνολογίας
* Σπατάλη χρόνου και χρημάτων
* Ενοχλήσεις από διαφημίσεις αλλά και αγνώστους που στέλνουν μηνύματα
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επιστροφή στην Άνοιξη με κακό καιρό: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ για Παρασκευή και Σάββατο

      emy.gr Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) https://www.boatfishing.gr/wp-content/uploads/2018/09/ektakto-deltio-thyellodon-an...