Πέμπτη, Φεβρουαρίου 07, 2008

Ο Αδόλφος και το σαξόφωνό του

Ο Antoine-Joseph 'Adolphe' Sax γεννήθηκε το 1814 στο Βέλγιο και πέθανε σαν σήμερα στο Παρίσι , το 1894.

Ο Sax, πολύ καλός κλαρινετίστας και σχεδιαστής μουσικών οργάνων, πέρασε στην αθανασία ως ο εφευρέτης του σαξόφωνου.
Το 1842 ο ΄Εκτορ Μπερλιόζ εντυπωσιάστηκε από μία σειρά κλαρινέτων που είχε επινοήσει ο Σαξ, αλλά ο ενθουσιασμός του έφτασε στο απόγειο , όταν άκουσε τον ήχο του σαξόφωνου και ενθάρρυνε το νεαρό μουσικό να το πατεντάρει, πράγμα που έγινε το 1846.
Η φήμη του Σαξ ως ιδιοφυούς μουσικού επινοητή τού εξασφάλισε μία θέση ως καθηγητή στο περίφημο Κονσερβατουάρ των Παρισίων.
Μέγα θαύμα αποτελεί η ίασή του από τον καρκίνο των χειλέων (συνήθης ασθένεια των εκτελεστών πνευστών οργάνων) , από τον οποίο προσεβλήθη κατά το διάστημα 1853-1858.
Πέθανε εν ειρήνη και έχοντας δει με ικανοποίηση τη ραγδαία εξάπλωση του ενδιαφέροντος για το σαξόφωνο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όσοι/ες φίλοι/ες σκοπεύουν να επισκεφθούν το Παρίσι κατά την περίοδο των Πασχαλίων εορτών, ας μη λησμονήσουν να περάσουν από το κοιμητήριο της Μονμάρτρης και να αποθέσουν ένα λουλουδάκι στην πλάκα του Αδόλφου, που , αντίθετα από τον τρελό συνονόματό του, αυτός μόνο χαρά προσέφερε στην ανθρωπότητα.
Το βιντεάκι που αναρτούμε είναι απόσπασμα μίας εκδήλωσης που έγινε για έναν καρκινοπαθή μπασίστα από τα φιλαράκια της μπάντας του στο Birmingham της Alabama, το 2006.Παίζει σαξόφωνο ο πολλά υποσχόμενος Kevin C. Funk.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)