Τετάρτη, Νοεμβρίου 21, 2007

Πού βρίσκεται η αλήθεια;

- Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
και ένα νορμάλ Δημόσιο Πανεπιστήμιο;
- Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο έχει 1300 μόνιμους διδάσκοντες και 25
συμβασιούχους, ενώ το Ανοιχτό 25 τακτικούς και 1300 συμβασιούχους!


Εικόνα χάους στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο


«Είναι μια κατάσταση που έχει κακοφορμίσει. Είναι σαν την κόντρα Ισραήλ - Παλαιστίνης. Πλέον, η χωρίς λύση διαμάχη έχει οδηγήσει πολλούς πανεπιστημιακούς αλλά και μέλη της διοικούσας επιτροπής να παραιτηθούν από την όποια προσπάθεια να αλλάξει κάτι». Αυτό ανέφερε στην Καθημερινή (18.11.2007), έμπειρος πανεπιστημιακός του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) για την κρίση που μαστίζει το ίδρυμα, λόγω της διαρκούς αντιπαράθεσης μεταξύ πανεπιστημιακών και προέδρου της διοικούσας επιτροπής κ. Παναγιώτη Σιαφαρίκα. Μία κρίση που δηλητηριάζει την καθημερινή λειτουργία του ΕΑΠ και επηρεάζει τα όποια θετικά βήματα ανάπτυξης με νέα προγράμματα σπουδών και περισσότερους φοιτητές.

Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη ζητεί ο σύλλογος των μόνιμων μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ με επιστολή που απέστειλε πρόσφατα. Ο σύλλογος ζητεί ευθέως τον διορισμό νέας διοικούσας επιτροπής, και υποδεικνύει ως βασικό υπαίτιο της αναστάτωσης που έχει προκληθεί τον κ. Σιαφαρίκα, κατηγορώντας τον ως υπεύθυνο της μεθόδευσης για αποπομπή των κοσμητόρων από τις συνεδριάσεις της διοικούσας επιτροπής και για παράνομες αποφάσεις.

Ειδικότερα, η επιστολή του συλλόγου των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ αναφέρει ότι «είναι ουσία (και όχι τύποις) αντισυνταγματικό το να μην είναι αυτοδιοικούμενο ένα πανεπιστήμιο που λειτουργεί ήδη πάνω από 10 χρόνια και έχει περί τους 30.000 φοιτητές (όπως υπολογίζεται για το έτος 2008-2009) και 1.300 συμβασιούχους διδάσκοντες (συνεργαζόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό). Η διοικούσα επιτροπή του ΕΑΠ, διορισμένη από τον Μάιο του 2004, μετά την αποπομπή των κοσμητόρων από τις συνεδριάσεις της αποφασίζει μονομερώς για όλα τα ακαδημαϊκά θέματα, όπως είναι η συγκρότηση εκλεκτορικών σωμάτων, ο διορισμός ακαδημαϊκών υπευθύνων και συντονιστών στα προγράμματα σπουδών, τα κριτήρια αξιολόγησης των προσλαμβανόμενων μελών ΣΕΠ, μέχρι και ο αριθμός των σελίδων που πρέπει να διαβάσουν οι φοιτητές».

Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Λίλα Λεοντίδου, μιλώντας στην εφημερίδα, εστίασε μεταξύ άλλων στην προσπάθεια του κ. Σιαφαρίκα να μην εκλεγούν νέοι πανεπιστημιακοί σε θέσεις μονίμων, κάτι που θα οδηγούσε το ίδρυμα στην ανάγκη –βάσει του νόμου– να αποκτήσει εκλεγμένη διοίκηση. Προς το παρόν μόνιμοι διδάσκοντες είναι περί τους 25 και οι υπόλοιπες ανάγκες καλύπτονται από συμβασιούχους. Επίσης, υπάρχει ιδιαίτερη ένταση στις σχέσεις του κ. Σιαφαρίκα με τους κ. Σπύρο Τζαμαρία, Δημήτρη Νιάκα και Θανάση Χατζηλάκο (ο οποίος πρόσφατα δέχθηκε θέση καθηγητή στην Κύπρο). Μάλιστα, οι αντεγκλήσεις του προέδρου με τους δύο τελευταίους έχουν φθάσει σε δικαστικό και πειθαρχικό επίπεδο.

«Εχω εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν την πεποίθηση ότι το ΕΑΠ θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του πανεπιστημιακού δυναμικού της χώρας και να προσφέρει σπουδές υψηλής ποιότητας. Πιστεύω ότι το ΕΑΠ θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην επιστημονική έρευνα, στη βελτίωση του επιπέδου των σπουδών, στην ενίσχυση των ακαδημαϊκών κινήτρων για μάθηση», δήλωσε ο κ. Τζαμαρίας. Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, ο πρόεδρος και η Διοίκηση του ΕΑΠ παρουσιάζουν το Ιδρυμα ως πανεπιστήμιο δεύτερης ευκαιρίας, πανεπιστήμιο για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και φυλακισμένους! Ακόμα χειρότερα, η Διοίκηση επικαλούμενη διάφορες «ακαδημαϊκές αρετές» και λόγους «νομιμότητας» έχει καταφέρει να αποψιλώσει το πανεπιστήμια από μέλη ΔΕΠ και τους καθηγητές από ακαδημαϊκούς ρόλους. Κατέχουμε το ρεκόρ να μην έχει διοριστεί κανένα νέο μέλος ΔΕΠ τα τελευταία τριάμισι χρόνια, τα ακαδημαϊκά όργανα να έχουν μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα, ενώ η έρευνα να πλήττεται από την αδιαφορία της Διοίκησης ή ακόμα από τις εχθρικές της ενέργειες'.

Από την πλευρά του, μιλώντας στην εφημερίδα ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ιδρύματος κ. Παναγιώτης Σιαφαρίκας επιχείρησε να υποβαθμίσει το πρόβλημα που υπάρχει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Ανέφερε ότι η κρίση είναι τεχνητή και ότι το ίδρυμα αναπτύσσεται. «Κατηγορηματικά δηλώνω ότι δεν υπάρχει καμιά ένταση μεταξύ της διοικούσας επιτροπής και του συνόλου των μελών ΔΕΠ, αλλά αντίθετα επικρατεί πνεύμα ακαδημαϊκότητας, συνεργασίας και προοπτικής περαιτέρω ανάπτυξης του Ιδρύματος. Εξαίρεση αποτελούν τρία - τέσσερα μεμονωμένα μέλη ΔΕΠ, οι οποίοι για δικούς τους και πολλές φορές προσωπικούς λόγους δημιουργούν τεχνητή ένταση, χωρίς καμία ακαδημαϊκή ή νομική τεκμηρίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σιαφαρίκας ανέφερε, ενδεικτικά, ότι «καμία καθυστέρηση δεν υπάρχει εκ μέρους της Διοίκησης του Πανεπιστημίου στην περαιτέρω ανάπτυξη του ΕΑΠ και την αυτονόμησή του, που έχει σχέση με την εκλογή μελών ΔΕΠ σε αυτό». Μάλιστα αναφέρει ότι όσες εκλογές πανεπιστημιακών ήταν στην αρμοδιότητά του, προχώρησαν. Αντίθετα, επιρρίπτει, με στοιχεία που είναι στη διάθεση της «Κ», τις όποιες καθυστερήσεις στα εκλεκτορικά σώματα.
e-paideia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...