Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 28, 2007

Μέγαρον χωρίς τον παίδαρον; Μάλιστα , κύριε!

Σημαντικές εκδηλώσεις στο Megaron Plus




Το πρώτο τρίμηνο των εκδηλώσεων του Megaron Plus είναι από μόνο του μια «πινακοθήκη» προσωπικοτήτων και ιδεών, αναφέρει η Ελευθεροτυπία (27/9/2007). Μία μικρή περιήγηση...

  • Πώς να αισθάνθηκε ο Τσάρλι Ντιουκ, μέλος του Apollo 16, τη στιγμή που πάτησε στη Σελήνη, το '72; Θα ακούσουμε κι αυτό κι άλλα πολυπλοκότερα για τη «Μεγάλη περιπέτεια στο Διάστημα». Γιατί μαζί του συζητούν οι Ντέιβιντ Μάλιν (αστροφωτογράφος), Θανάσης Οικονόμου (συνεργάτης της NASA και ερευνητής στο Εργαστήριο Αστροφυσικής Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Σικάγο), Αντώνης Κονταράτος (ομότιμος καθηγητής των Πανεπιστημίων Πατρών και Τζορτζ Ουάσινγκτον και πρώην συνεργάτης της NASA) και Τζον Στόουκ (εκπρόσωπος του Επιστημονικού Ινστιτούτου Διαστημικού Τηλεσκοπίου). Συντονίζει ο διευθυντής του Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος (5/10).
  • Ο Γαλλοελβετός αρχιτέκτονας του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, Μπερνάρ Τσουμί, έχει πολλά να πει κι αρκετά να ακούσει. Τα εγκαίνια του μουσείου θα περιμένουν βέβαια μέχρι το 2009, αλλά ήδη οι συζητήσεις για το καινούργιο κτήριο και τα νεοκλασικά της Αρεοπαγίτου έχουν ανάψει. Θα τις σβήσει ή θα τις αναθερμάνει η διάλεξή του; (8/10, προλογίζει ο Μ. Φιλιππίδης).
  • Οι «μαύρες τρύπες» και το Big Bang έχουν απασχολήσει από αστροφυσικούς και φιλοσόφους μέχρι συγγραφείς και σκηνοθέτες. Στους πρώτους ο Ζαν-Πιερ Λιμινέ είναι διάσημος ερευνητής. Και... αστέρας. Το όνομά του δόθηκε το 1991 στον αστεροειδή 5523. Είναι ο κατάλληλος να μας εξηγήσει για τις «Μαύρες Τρύπες στο Τσαλακωμένο Σύμπαν» (9/10).
  • Ο Χάρολντ Βάρμους, πρόεδρος του Μεμόριαλ, πήρε Νόμπελ Ιατρικής το 1988 για τις έρευνές του για τη θεραπεία του καρκίνου. Θα συναντήσει τον Φώτη Καφάτο, καθηγητή στο Imperial του Λονδίνου κι από τους πρώτους που εισήγαγαν τη μοριακή βιολογία στη μελέτη της ανάπτυξης. Και θα συνομιλήσουν για την «Επιστήμη ως παγκόσμιο παραγωγικό εγχείρημα» (12/10).
  • Ο κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Θεοδόσης Πελεγρίνης δεν μιλά απλώς για τον Αριστοτέλη. Εμπνέεται μια ολόκληρη παράσταση, σε σκηνοθεσία Γ. Μανιώτη, με τους Ι. Γούνα και Π. Μουρούζη (16/10).
  • Είναι στα ξένα αλλά κι από εκεί τους χαιρόμαστε και τους διαβάζουμε. Οι λογοτέχνες Βασίλης Αλεξάκης (Γαλλία), Αρης Φιορέτος (Σουηδία), Θοδωρής Καλλιφατίδης (Σουηδία), Πάνος Καρνέζης (Μ. Βρετανία) και Περικλής Μονιούδης (Γερμανία) συνομιλούν μεταξύ τους και με τη Μικέλλα Χαρτουλάρη (23/10).
  • Ποιος είναι ο Γάλλος συγγραφέας που έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες εντάσεις τα τελευταία χρόνια στη γαλλική λογοτεχνική κοινότητα, τους κριτικούς και τους κύκλους των μουσουλμάνων της Γαλλίας; Ο Μισέλ Ουελμπέκ έρχεται και τον παρουσιάζει ο Νίκος Μπακουνάκης (25/10).
  • Η Κική Δημουλά σπάνια δίνει συνεντεύξεις. Ευκαιρία να την ακούσουμε να μιλάει για το έργο της. Την παρουσιάζει ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης (29/10).
  • Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, πάλι, σπάνια εγκαταλείπει τη Θεσσαλονίκη. Τον έπεισε ο Νάσος Βαγενάς -που επιμελείται τις βραδιές ποίησης (2/11).
  • Ο ένας (Πίτερ Γκέι από το Γέιλ) θα μιλήσει για την ψυχαναλυτική προσέγγιση της ιστορίας και ο άλλος (Οτο Κέρνμπεργκ από το Κορνέλ) για το θάνατο. Δύο κορυφαίοι ψυχαναλυτές και μαζί τους ο Νίκος Κουρέτας (6/11).
  • Για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Αγγελου Τερζάκη, το συμπόσιο με διακεκριμένες συμμετοχές (Δ. Τερζάκης, Αγγ. Αφρουδάκης, Γ. Βαρβέρης, Κ. Γεωργουσόπουλος, Σ. Ευαγγελάτος, Σ. Ζουμπουλάκης, Μ. Καραϊτίδη, Αγγ. Καστρινάκη, Ελ. Κοτζιά, Μ. Κουμανταρέας, Ι. Μάνος, Π. Μπίστα) και συνδιοργανώτρια την «Εστία» (23/11).
  • «Αγριόκυκνοι: τρεις κόρες της Κίνας». Η Γιουνγκ Τσανγκ έκανε παγκόσμιο μπεστ-σέλερ την ιστορία της και της Κίνας προ και επί Μάο. Ερχεται μαζί με το σύζυγό της, ιστορικό Τζόνι Χαλιντέι και συνεργάτη της στη βιογραφία «Μάο: Η άγνωστη χώρα» (που αναμένουμε από την «Εστία»). Στη συζήτησή τους (30/11) με τον Ηλία Μαγκλίνη θα αποκαλύψουν πολλά για τον άγνωστο Μάο. Μετά θα δουν τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου στην (αγγλική) τηλεόραση.
  • Μουσεία και 21ος αιώνας. Ενα, αυτό που δημιουργείται στη Μασσαλία και θα αφορά τις Τέχνες και τις Παραδόσεις κυρίως των μεσογειακών χωρών. Ενα, ακόμα, το πρωτοποριακό Musee du quai Branly, που είναι αφιερωμένο στους πολιτισμούς Αφρικής, Ασίας και Ειρηνικού. Κι ένα τρίτο, το «Μπομπούρ». Τρεις οι διευθυντές, οι Μισέλ Κολαρντέλ, Ζαν-Πιερ Μοέν και Αλφρέ Πακμάν, αντίστοιχα. Μαζί και οι δικοί μας, Μαρίνα Λαμπράκη (Πινακοθήκη) και Δημήτρης Παντερμαλής (Νέο Μουσείο Ακρόπολης), εξετάζουν τη νέα μουσειολογική αντίληψη (3/12).
  • Σχεδιασμός του Ολυμπιακού Χωριού στη Νέα Υόρκη, το νέο καπιτώλιο της Αλάσκας. Ο Τόμας Μέιν, δηλαδή. Χρειάζεται να πούμε τίποτε άλλο για το «τρομερό» παιδί της αρχιτεκτονικής της γενιάς του '60; (4/12).

Κι επί πλέον, Γκούσταβ Κλιμτ, Εγκον Σίλε, Οσκαρ Κοκόσκα και ακόμα 14 ζωγράφοι της «αυστριακής άνοιξης», καταμεσής του αθηναϊκού φθινοπώρου. Μια σημαντικότατη πρεμιέρα για τη σεζόν του Megaron Plus, που φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα 70 έργα των διασημότερων εκπροσώπων της βιεννέζικης «Απόσχισης» (Sezession) και μάλιστα κατ' ευθείαν από τη συλλογή του Μουσείου Λέοπολντ της Βιέννης. (23/10-30/12)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)