Δευτέρα, Μαρτίου 19, 2007

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΤΑΙΝΙΑ

DVD HOME CINEMA
ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΤΑΙΝΙΑ
«Oι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες»
[Die fetten Jahre sind vorbei ή The Edukators]

Σκηνοθεσία: Σκηνοθεσία: Χανς Βαϊνγκάρντνερ
Ηθοποιοί: Daniel Bruhl , Julia Jentsch, Stipe Erceg, Peer Martiny, Sebastian Butz, Burghart Klaussner, Laura Schmidt, Petra Zieser

Έτος κυκλοφορίας: 2005
Γλώσσα: Γερμανικά
Διάρκεια Ταινίας (λεπτά): 127΄

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Βερολίνο του σήμερα. Δυο νεαροί "φευγάτοι" φίλοι, ο Γιαν και ο Πέτερ, ζουν συνειδητά μία περίεργη ζωή: κινούμενοι μεταξύ του περιθωρίου και της κανονικής ζωής, ονειρεύονται έναν κόσμο δικαιότερο, χωρίς έντονες κοινωνικές και ταξικές διακρίσεις.
Κάνοντας πράξη τις επαναστατικές τους ιδέες , επιλέγουν έναν ακτιβισμό που δεν έχει σχέση με δολοφονίες και τυφλή βία: «σταμπάρουν» βίλες πλουσίων και όταν αυτοί φεύγουν για δουλειές ή διακοπές , μπαίνουν βράδυ στα σπίτια τους, μετακινούν τα… έπιπλα και τα μπιμπελό και φεύγοντας αφήνουν πάνω τους σημειώματα με φράσεις, όπως Οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες!» ή «Έχετε πολλά λεφτά!», που φέρουν την υπογραφή «Οι Εκπαιδευτές…».
Στην εξέλιξη της ιστορίας εμπλέκεται και η Γιουλ ( την υποδύεται η Julia Jentsch) , την οποία είδαμε φέτος ως συγκλονιστική Σίφι Σολ στην ομώνυμη ταινία), η φίλη του Πέτερ, που αρχικά αγνοεί τις περίεργες συνήθειες των νεαρών, αλλά, όταν τις ανακαλύπτει , μπαίνει κι αυτή στο «παιχνίδι», θέλοντας να πάρει «εκδίκηση» από έναν πάμπλουτο επιχειρηματία, του οποίου είχε τρακάρει την πανάκριβη Μερσεντές, με αποτέλεσμα να πληρώνει κάθε μήνα ένα τεράστιο ποσό για την αποπληρωμή της.
Η ώρα της «πλάκας» όμως θα τελειώσει, όταν ο επιχειρηματίας θα επιστρέψει ξαφνικά , την ώρα που οι τρεις φίλοι βρίσκονται στο σπίτι του. Οι νεαροί απάγουν τότε τον επιχειρηματία και τον μεταφέρουν ως όμηρο σε μια απομονωμένη καλύβα στο βουνό. Εκεί, κατά τη διάρκεια της αναγκαστικής τους συμβίωσης θα βγουν στην επιφάνεια από τη μια ο έρωτας της Γιουλ με το Γιαν και η τρομερή αποκάλυψη ότι ο επιχειρηματίας είναι ένας πρώην… επαναστάτης!..
( Η συνέχεια επί της οθόνης…)
ΚΡΙΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ
Τι είναι στις μέρες μας η Επανάσταση; Ποια η σχέση της με τους «χορτάτους» και «απολιτικούς» νέους μας; Είναι εφικτή η αρμονική συμβίωση των ανθρώπων και ιδιαίτερα των γενεών σε μια κοινωνία που βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στους «έχοντες και κατέχοντες» και σ’ αυτούς που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα; Μπορεί ο πλούτος και τα καταναλωτικά αγαθά να παράγουν μια αίσθηση πραγματικής σιγουριάς ή μήπως απλώς παράγουν μιαν ψευδαίσθηση σιγουριάς, που διαλύεται στην πρώτη δυσκολία; Όλα αυτά τα ερωτήματα που θέτει γερμανός σκηνοθέτης Βaϊνγκάρντνερ με δραματικό τρόπο αφορούν όλους τους σινεφίλ , που δεν αναζητούν ταινίες μόνο και μόνο για να σκοτώσουν την ώρα τους. Η ταινία απευθύνεται σε σκεπτόμενους ανθρώπους και όχι στους εθισμένους με τις αμερικάνικες μασημένες τροφές …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)